Vuoden 2017 Alvar Aalto -mitalisti on Zhang Ke

Kansainvälisesti merkittävimpiin arkkitehtuuripalkintoihin kuuluva Alvar Aalto -mitali täyttää 50 vuotta. Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava palkinto on yksi maailmanlaajuisesti tärkeimpiä arkkitehdeille myönnettäviä kunnianosoituksia. Vuodesta 1967 lähtien myönnetty palkinto jaettiin nyt 13. kerran Finlandia-talolla järjestettävässä juhlaseminaarissa.
Palkinnon jakamisesta vastaavat Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo, Rakennustaiteen seura, Suomen Arkkitehtiliitto ja Helsingin kaupunki. Palkinnon luovutti Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki ja tapahtuman juhlapuhujana toimii professori Juhani Pallasmaa.
Alvar Aalto -mitalin vuoden 2017 voittaja on kiinalainen arkkitehti Zhang Ke (s. 1970).
 Hän valmistui Harvard Graduate School of Designista vuonna 1998 ja on ZAO/standard- architecture -arkkitehtitoimiston perustaja. Vuonna 2001 perustettu toimisto kuuluu Kiinan johtaviin nykyarkkitehtuurin tuottajiin.
Ken töitä on nähty vuoden 2016 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa. Lisäksi hänen arkkitehtuuriaan on ollut esillä Berliinin Aedes Architektur- forumissa, Wienin MAK-museossa ja Lontoon Victoria and Albert Museumissa. Zhang Ke on myös toiminut Helsinki Design Weekin vierailevana luennoitsijana vuonna 2010 sekä 2016.
Alvar Aalto -mitalin tuomaristo halusi palkinnon juhlavuonna kiinnittää huomiota erityisesti nouseviin nuoriin arkkitehteihin. Lisäksi tuomaristo painotti palkinnon myöntämisessä neljää kriteeriä: arkkitehtuurin luovuutta, kestävää kehitystä toteutuksessa, erinomaista suunnittelua sekä kykyä asettaa arkkitehtuuri viitekehykseensä Alvar Aallon perintöä kunnioittaen.
Työssään Zhang Ke käyttää mielellään paikallisia rakennusmateriaaleja ja -tekniikoita ja suosii kierrättämistä vanhan purkamisen sijaan. Tuomaristo toteaa lausunnossaan Ken työs- sään käyttämien historiallisten viitteiden palvelevan perinteiden säilyttämistä. Maisemallisia elementtejä töihinsä yhdistämällä Ke toteuttaa arkkitehtuurin hienovaraista sovittamista ympäröivään maastoon luoden sopusointuisia suhteita maiseman ja arkkitehtuurinsa välille.
Hänen näkemystään arkkitehtuurista motivoi käyttäjän kokema mielihyvä ja ihmismittakaa- vassa koettu rakennustaide. Hänen arkkitehtoninen kielensä on nykyaikaista, mutta hiljaista ja ympäristönsä huomioon ottavaa.
Tuomaristo halusi myös painottaa, että maailmanpoliittisesti levottomina aikoina mitalin juhlavuosi tulee pyhittää humanismille arkkitehtuurissa. Arkkitehtuurin perintö on palvella yhteisöllisten arvojen vahvistamista. Aallon ajaton idea arkkitehtuurista sosiaalisen eheyden tekijänä yhteiskunnassa on huomionarvoinen etenkin nykypäivänä.Jury
Vuoden 2017 mitalituomariston puheenjohtajana toimi japanilaissyntyinen arkkitehti Toshiko Mori, jonka New Yorkissa toimiva, moninkertaisesti palkittu toimisto Toshiko
Mori Architect on kolmenkymmenen vuoden ajan tuottanut innovatiivista ja ympäristönsä tarkkaan huomioivaa arkkitehtuuria. Morilla on myös Harvard University Graduate School of Designin kunniaprofessuuri.
Tuomariston muut jäsenet ovat Tina Saaby, Asmo Jaaksi ja Vesa Oiva. Kööpenhaminan kaupunginarkkitehtina vuodesta 2010 toiminut Tina Saaby on myös Tanskan kuninkaallisen taideakatemian neuvottelukunnan puheenjohtaja. Asmo Jaaksi on yksi palkitun arkkiteh- titoimisto JKMM Architectsin perustajista. Vesa Oiva on perustanut arkkitehtitoimisto Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n, jonka käyttäjäystävällinen arkkitehtuuri on noussut esiin erityisesti arkkitehtuurikilpailujen kautta.
Mitalin jakamisesta vastaavat Arkkitehtuurimuseo, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Rakennustaiteen seura, Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki.Julkaistu 12.9.2017
Takaisin

Hae sivustolta: