Vuoden 2012 Pietilä-palkinto arkkitehti Eero Lundénille ja arkkitehti Toni Österlundille

Pietilä-palkinto 2012
Vuoden 2012 Pietilä-palkinto on myönnetty arkkitehti Eero Lundénille ja arkkitehti Toni Österlundille. Rakennustietosäätiö RTS:n hallitus jakaa joka toinen vuosi nuorelle arkkitehdille tai hänen ryhmälleen Pietilä-palkinnon (7 000 euroa) tunnustuksena merkittävästä työstä arkkitehtuurin uudistamiseksi. Palkinto myönnetään arkkitehti Reima Pietilän rahastosta. Tämän vuoden palkintolautakuntaan kuuluivat arkkitehdit Pauno Narjus (puheenjohtaja), Jukka Kullberg ja Anssi Lassila.
Palkinto myönnettiin seuraavin perusteluin: ”Nuoret arkkitehdit Eero Lundén ja Toni Österlund ovat tehneet uraauurtavaa työtä tuodessaan algoritmisen ajattelutavan suomalaiseen arkkitehtuuriin Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolla. He ovat ansiokkaasti tutkineet parametrisiä suunnittelumenetelmiä, julkaisseet aiheesta lukuisia artikkeleita, pitäneet luentosarjoja, seminaareja ja näyttelyjä. Algoritmista arkkitehtuuria luodaan erilaisilla käskysarjoilla eli skripteillä. Suunnittelumetodin on mahdollistanut tietotekniikan ja 3D-mallinnus-ohjelmien kehittyminen ja integroiminen tuotantomenetelmiin. Rakennuksen hahmo muovautuu (vapaan muodonannon sijaan) suunnitteluprosessin seurauksena synnyttäen aivan uudenlaista kolmiulotteista muotokieltä.”
Uusia suunnittelumenetelmiä on testattu onnistuneesti muun muassa kahdessa puurakenteisessa paviljongissa. Eero Lundénin ja Toni Österlundin yhdessä suunnittelema ”Ligna”-messupaviljonki oli esillä Ligna Hannover 2009 –messuilla. Kulttuuripääkaupunkivuoden aikana 2011 Turkuun valmistui ”Pudelma”-paviljonki. Se oli Columbia Universityn (New York) ja Oulun yliopiston yhteistyöprojekti suunnittelijoinaan Eero Lundén, Ravi Raj ja Markus Wikar.Pietilä-palkinnon ovat aiemmin saaneet:
1992 arkkitehti Jorma Mukala
1994 arkkitehti Kai Wartiainen
1996 arkkitehti Juha Ilonen
1998 arkkitehtiryhmä Artto Kaijansinkko Palo Rossi Tikka
2000 arkkitehti Matti Sanaksenaho
2002 arkkitehtiryhmä: Saija Hollmén, Jenni Reuter, Helena Sandman
2004 arkkitehti Pihla Meskanen
2006 Arkkitehtitoimisto JKMM Oy: arkkitehdit Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela, Samuli Miettinen ja Juha Mäki-Jyllilä
2008 Arkkitehtitoimisto ALA Oy:n arkkitehdit: Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston
2010 Lassila Hirvilammi arkkitehdit Oy:n Anssi Lassila ja Teemu HirvilammiRakennustietosäätiö RTS on yksityinen yleishyödyllinen säätiö, jonka taustalla ovat Suomen rakennus- ja kiinteistöalan keskeiset järjestöt. Säätiön tarkoituksena on edistää sekä hyvää kaavoitus- ja rakennustapaa että hyvää kiinteistönpitotapaa.Lisätietoja: Eero Lundén (eero.lundengmail.com, +358 40 521 3078), Toni Grönholm (http://www.osterlund-ark.fi)
Lisätietoja palkinnosta: Petri Neuvonen, petri.neuvonenrakennustieto.fi, puh. +358 40 700 7862Julkaistu 3.2.2012
Takaisin

Hae sivustolta: