Vihreä ”Krokotiili” voittoon Lahden Radanvarren ideakilpailussa

Lahden kaupungin järjestämä Radanvarren arkkitehtuurikilpailu on ratkennut. Palkintolautakunta antoi ensimmäisen palkinnon Arkkitehtitoimisto AJAK Oy:n Adalbert Aapolan ja Jarkko Kettusen ”Krokotiili”-työlle. Voittajatyö palkittiin 36 000 eurolla. Kilpailun palkintojen yhteisarvo on 99 000 euroa. Kaikkiaan kilpailutöitä oli 26 kappaletta.
Kilpailun terävin kärki koostui ehdotuksista, jotka tarjosivat erilaisia näkemyksiä kilpailualueen kehittämiseen täydentäen toisiaan, ja joiden voidaan siten katsoa tarjoavan monipuolisen alustan tulevalle kaavoitustyölle. Kilpailun voittajatyö on innovatiivinen, näkemyksellinen ja rohkea ehdotus, jossa on pyritty korostamaan ja tukemaan Lahden ympäristökaupunki-ilmeen rakentumista.
Ehdotuksen kantavana käsitteenä ja tavoitteena on esitettyjen ratkaisujen reagoiva ekologisuus. Tavoitetta on pystytty toteuttamaan kokonaisvaltaisesti. Kansalaisvuorovaikutuksen kautta saatuja tuloksia on otettu kiitettävästi huomioon – ehdotus voittikin myös kaikelle kansalle avoimen nettiäänestyksen.
Toisen palkinnon sai ehdotus ”Ketju”, joka on erittäin ammattitaitoisesti laadittu, kokonaisotteeltaan maltillinen ja jämäkkä ehdotus. Kaupunkitilan käsittely on ansiokasta. Matkakeskusratkaisua pidettiin hyvin toimivana. Ehdotuksen erityisansiona on matkakeskusta vastapäätä olevan radan eteläpuolisen alueen toimiva toteutus. Ehdotuksen on laatinut Kari Nykänen Arkkitehdit m3 Oy:sta.
Kolmannen palkinnon sai ehdotus ”Four Quarter Strip”. Se on urbaaniin kokonaisotteeseen perustuva, omaperäinen ja raikas neljä eriluonteista osa-aluetta sisältävä ehdotus. Ehdotuksen kantavana ajatuksena on radansuuntainen selkeästi rajattu ja suojaisa kävelyreitti Salpausselkä Edge, joka polveilee eri osa-alueiden läpi. Ehdotuksen tekijät ovat Kristoffer Nejsum ja Camilla Bundgaard.
Kaupunki lunasti myös kaksi muuta työtä. ”Preludin” kantavana ajatuksena on mainio oivallus: Mannerheiminkatu on alueen länsiosassa linjattu radan varteen. Mannerheiminkadun uusi linjaus vapauttaa Radiomäen kupeen asuinrakentamiselle hyvin soveltuvaksi alueeksi. Ehdotuksen tekijä on Antti Huttunen.”Siemen” on kestävän kehityksen näkökulmia taitavasti painottava ehdotus, jonka kokonaisote on tunnelmaltaan miellyttävä ja mittakaavaltaan hallittu. Tekijät ovat Linda Wiksten, Charlotte Nyholm ja Mari Ariluoma.
Lisäksi annettiin yksi kunniamaininta: ehdotus ”Plug-in-City” palkittiin sen ekologista elämäntapaa tukevista ansioista (mm. rakennusten suuntaus, viherkonseptit, uudenlaiset asumistypologiat). Tekijät ovat Kristina Jordt Adsersen ja Serban Cornea MUTOPIA Architecs’ta ja Pauliina Koskinen Tonboe Arkitektstudio 3D:sta.
Lahden Radanvarsi oli World Design Capital 2012 vuoden yksi suurimmista arkkitehtuurikilpailuista. Kansainvälisen kilpailun tavoitteena oli löytää kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen ja toiminnallisesti tulevaisuuden kehitysmahdollisuudet huomioiva idea Lahden keskeisimmän rataosuuden ympäristön toteuttamiseksi. Lahden uuden matkakeskuksen suunnittelu oli olennainen osa kilpailutehtävää.Lue lisääJulkaistu 14.12.2012
Takaisin

Hae sivustolta: