Vastavalmistuneen arkkitehdin muistilista

Onnittelut sinulle, vastavalmistunut arkkitehti! Kokosimme yhteen vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon valmistumisen yhteydessä.

– Arkistoi päättyvään opiskeluun liittyvät tietosi kuten tärkeät työt ja sähköpostit.

– Hyödynnä viimeiset opiskelijaedut ja -alennukset esimerkiksi uusimalla vuoden mittaiset opiskelijalisenssit.

– Jos olet SAFAn opiskelijajäsen, ilmoita meille valmistumisestasi lähettämällä uusi jäsenhakemus. Vastavalmistuneen jäsenmaksu on porrastettu kolmelle vuodelle, joten ensimmäisinä vuosina saat kaikki jäsenedut alennettuun hintaan!

  • Kannattaa liittyä samalla SAFA-TEK-yhteisjäseneksi, sillä yhteisjäsenenä saat molempien liittojen edut yhdellä jäsenmaksulla. Tekniikan akateemiset TEK hoitaa SAFAn yhteistyökumppanina palkansaaja-arkkitehtien työmarkkinedunvalvonnan.
  • Liity myös Korkeakoulutettujen työttömyskassaan KOKO-kassaan, mikäli olet jo palkkatyössä tai aloitat kesätyöt. Työttömyyskassan jäsenyys on hyvä vakuutus työttömyyden varalle.
  • Tutustu jäsenetuihin, joita Danske Bank tarjoaa kahden vuoden sisällä valmistuneille: Pääset suoraan Danske Etuohjelman ylimmälle etutasolle. Saat edut ja alennukset ilman kuukausimaksua vähintään viideksi vuodeksi. Saat käyttöösi Mastercard Platinum -luottokortin sekä mm. asuntolainaa ja etulainaa ilman avausmaksua.

–  Hyödyllistä tietoa työelämästä ja esimerkiksi työsopimuksen tekemisestä löytyy TEKin Työelämän arkkitehtiraadin laatimasta Matkaopas työelämään -julkaisusta. Tutustu myös TEKin suosituspalkkoihin ja Palkkanosturi-työkaluun.

Päivitä työsopimuksesi tai aloita työnhaku. SAFAn verkkosivuilta löytyy Avoimet työpaikat -osio, jossa voit selata rekrytointi-ilmoituksia tai ilmoittautua työnhakijaksi.

Päivitä verokorttisi.

Töihin ulkomaille? Toisin kuin Suomessa, arkkitehdin ammatin harjoittaminen on useassa maassa säänneltyä ja edellyttää aluekohtaisia toimintatapoja. Lisätietoa Euroopassa työskentelyyn löytyy Architects Council of Europen sivuilta.

– Suunnittelijan kelpoisuusvaatimukset on hyvä huomioida perustaessa omaa toimistoa tai osallistuessa kilpailuihin. Kelpoisuus koostuu koulutuksesta ja kokemuksesta. Hyväksiluettava suunnittelukokemus alkaa lähtökohtaisesti kertyä vasta tutkinnon suorittamisen jälkeen.

SAFAn mentorointiohjelma on suunnattu sparrausta, uusia ajatuksia ja tietoa arkkitehtina Suomessa toimimiseen kaipaaville SAFAn jäsenille. Aktorien eli mentoroitavien haku alkaa syksyllä.

– Lähde mukaan SAFAn osastotoimintaan. Ala- ja paikallisosastoissa verkostoidut, vaikutat ja opit uutta.

– Tutustu yliopistosi alumnitoimintaan.

Muista rentoutua ja levätä! Olet saavuttanut tärkeän virstanpylvään ja voit olla ylpeä saavutuksestasi.

 

Hae sivustolta: