Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Tiellä sananvapauteen. Suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja -verkkosivustolle

Tiellä sananvapauteen. Suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja -verkkosivusto peilaa kiinnostavasti suomalaista sensuuria vuosina 1917 – 2017. Se on lajissaan laajin suomalaisen sananvapauden historiaa avaava julkaisu, joka sisältää yli 900 artikkelia.
Tiellä sananvapauteen tuo esiin lukuisat tutut mutta myös vähemmän tunnetut suomalaisen sananvapauden ja sensuurin kipupisteet. Se osoittaa, että sananvapaus ei elä vain juhlapuheissa, vaan sen rajoja määritellään aina uudelleen. Tiellä sananvapauteen nostaa esiin myös ne äänet, jotka ovat aikanaan jääneet marginaaliin.
Verkkosivuston takana on työryhmä, johon kuuluvat professori Kai Ekholm, tutkija Päivikki Karhula ja historioitsija Tuomo Olkkonen. Heidän tekstejään täydentävät usean kymmenen asiantuntijan kirjoitukset mm. sananvapauteen liittyvästä lainsäädännöstä, sotasensuurista ja elokuvasensuurista. Sananvapauden tilasta kertovat oman näkemyksensä myös 38 haastateltua toimittajaa, kirjailijaa, aktivistia ja poliittista vaikuttajaa. Sivuston tyylikkään ja selkeän ulkoasun on suunnitellut arkkitehti Maara Kinnermä.
Sivusto piirtää sata vuotta kattavan aikajanan, esittelee kiehtovia henkilökuvia ja kuvagallerioita ja tarjoaa artikkelien avulla monipuolisen tietopaketin helposti käytettävässä muodossa. Verkkoteoksen lisäksi tekijät ovat työstäneet aiheesta näyttelyn Kansalliskirjaston galleriaan.
Sananvapaus on suomalaisen yhteiskunnan peruspilari ja kansallisaarre. Sivusto muistuttaa meitä siitä, että sananvapaus ei ole milloinkaan itsestäänselvyys vaan sitä on aktiivisesti edistettävä ja vaalittava myös demokraattisissa yhteiskunnissa.
Lisätietoja:https://sananvapauteen.fiJulkaistu 21.9.2017
Takaisin

Hae sivustolta: