Suunnittelualan uusi TES on nyt voimassa

Sopimus astui voimaan 3.1.2022 ja se koskee noin 22 000 alalla työskentelevää ylempää toimihenkilöä.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry hyväksyivät suunnittelu- ja konsulttialan ylemmille toimihenkilöille uuden työehtosopimuksen 2.1.2022. Sopimus astui voimaan 3.1.2022, kun se allekirjoitettiin. Sopimus koskee noin 22 000 alalla työskentelevää ylempää toimihenkilöä.

Uusi työehtosopimus on kestoltaan mallia 1+1. Toisen vuoden palkkaratkaisusta sovitaan syksyllä 2022.

Palkkaratkaisu nojaa siihen, että ensin on mahdollisuus neuvotella yrityskohtaisesta palkkaratkaisusta. Jos paikallisesti ei päästä muuhun sopimukseen, ensimmäisen vuoden palkankorotukset ovat kustannusvaikutukseltaan 1,8 prosenttia. Yleiskorotuksen osuus tämän vuoden palkkaratkaisussa on 0,9 prosenttia ja loput 0,9 prosenttia jäävät työnantajan jaettavaksi haluamallaan tavalla.

”Toivomme, että yritykset vastaavat huutoonsa ja ovat valmiita solmimaan valtakunnallista tasoa korkeampia palkkaratkaisuja. Jos paikallista ratkaisua ei tehdä, korotetaan maaliskuussa palkkoja yhteensä 1,8 prosenttia ja jokaisen palkkaa vähintään 0,9 prosenttia”, YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa sanoo.

”Yrityskohtaisissa neuvotteluissa on nyt hyvä perustella, että alan palkkakuilua voidaan korjata yrityksissä. Sillä on oma roolinsa osaajapulaa valittavalla alalla. Hyvä palkkaus houkuttelee yritykseen töihin”, sopimusalavastaava Tuula Aaltola sanoo.

Uudessa työehtosopimuksessa ei ole suuria tekstimuutoksia verrattuna vanhaan. Käynnissä oleva perhevapaauudistus huomioidaan työryhmätyöskentelyn kautta sopimuskauden aikana. Sopimuksen liitteenä olevaa etätyöohjetta on kehitetty myönteiseen suuntaan. Viikkolepokorvauksissa mahdollistettiin vanhan työaikalain mukainen toiminta.

Uuden sopimuksen myötä YTN:n alalle 4.12.2021 julistama ”venymiskielto” päättyi 2.1.2022. Eli nyt alan ylemmät toimihenkilöt voivat jatkaa kaikkia töitään normaalisti.

YTN kouluttaa alan luottamusmiehille uuden sopimuksen tulkintaa ja antaa evästyksiä paikallisiin palkkaneuvotteluihin tammikuun aikana. Paikalliset neuvottelut vuoden 2022 palkkaratkaisusta tulee käydä 28.2. mennessä.

Lue lisää YTN:n sivuilta.

Hae sivustolta: