Suomen paviljongin näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin on valittu

Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen paviljongin näyttelyksi valittiin Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan ehdotus. Näyttelykonsepti julkistetaan joulukuussa 2019.

Philip Tidwell, Kristo Vesikansa & Laura Berger. Kuva: Anne Kinnunen.

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo on nimennyt vuoden 2020 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen näyttelyn kuraattoreiksi Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan. Avoimen haun kautta valitun näyttelykonseptin tekijöitä yhdistävät tutkimus- ja opetustehtävät Aalto-yliopistossa.

Isossa-Britanniassa antropologiaa ja arkeologiaa opiskellut Berger väitteli tohtoriksi Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselta aiheenaan Viipurin kirjasto ja työskentelee tällä hetkellä post-doc-tutkijana. Amerikkalaistaustainen Tidwell, joka on arkkitehtuurin lisäksi suunnitellut kansainvälisiä näyttelyitä, toimii puustudion yliopisto-opettajana. Vesikansa toimii yliopisto-opettajana arkkitehtuurin historian oppituolissa ja on kirjoittanut useisiin arkkitehtuurijulkaisuihin modernismista ja nykyarkkitehtuurista.

Avoimen haun 47 näyttelyehdotuksesta jatkokehitysvaiheeseen valittiin kuusi. Jatkoon valitut tekijät olivat voittajatyöryhmän lisäksi:

  • arkkitehdit Iines Karkulahti, Charlotte Nyholm ja Meri Wiikinkoski / työryhmä VAPAA
  • kuraattorit Kati Laakso ja Ville Tikka sekä arkkitehtitoimisto Tabe Shouri (US), Pekka Airaxin ja Marko Tandefelt
  • arkkitehdit Auvo Lindroos ja Teemu Seppänen / Futudesign ja työryhmä
  • kuraattori Heini Lehtinen ja Aino and Alvar Aalto Design Colloquium 2019 -työryhmä
  • arkkitehti Teemu Hirvilammi sekä Animali Domestici (TH) ja Mattila & Merz

”Olimme hyvin vaikuttuneita siitä innostuneisuudesta ja paneutumisesta, jota kaikki jatkoon valitut työryhmät osoittivat Suomen paviljongin näyttelyä kohtaan. Jokaisen ehdotuksista – ja useita niistäkin, joita ei tässä yhteydessä valittu jatkoon – voisi helposti nähdä kehittyvän kiehtovaksi näyttelyksi jollekin toiselle areenalle”, kiittää näyttelyn komissaari, Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris.

Valintaraati oli yksimielinen Berger–Tidwell–Vesikansa-työryhmän ehdotuksen valinnasta Suomen seuraavaksi biennaalinäyttelyksi. Valintaraadin vakuutti ehdotuksen historiasta ammentava ja samanaikaisesti päivänpolttava aihe sekä taustatutkimuksen vahvuus. Ehdotuksen näkökulma on tuore, ja siinä nähtiin olevan eniten potentiaalia kehittyä kansainvälisesti merkittäväksi näyttelyksi. Ehdotuksia arvioitaessa erityisen hyvinä pidettiin sellaisia teemoja, jotka linkittyvät vahvasti suomalaisiin arkkitehtuuri-ilmiöihin mutta osallistuvat aktiivisesti myös ajankohtaiseen kansainväliseen keskusteluun.

Valintaraatiin kuuluivat arkkitehtuurikuraattori Beatrice Galilee (New York), kirjoittaja ja kuraattori Anniina Koivu (Milano ja Lausanne), arkkitehti, graafinen suunnittelija ja näyttelysuunnittelija Tuomas Siitonen (Helsinki), arkkitehti ja muotoilija Ilkka Suppanen (Milano ja Helsinki) sekä Hanna Harris, joka toimi valintaraadin puheenjohtajana.

Työskentely näyttelyn toteuttamiseksi on aloitettu valitun työryhmän kanssa, ja näyttelykonsepti julkistetaan joulukuussa 2019.

Venetsian biennaalin 17. kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely aukeaa yleisölle 23. toukokuuta 2020 ja on avoinna 29. marraskuuta saakka. Lue lisää biennaalin sivuilta.

Hae sivustolta: