Suomen näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa tavoitti ennätysyleisön ja laajan mediahuomion

Sunnuntaina 25.11. päättyneen kuudennentoista Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kävijämäärät jatkoivat nousua.

Suomen paviljongin Mind-Building-näyttely herätti suurta kiinnostusta sekä biennaaliyleisössä että kansainvälisessä mediassa. Näyttelylle on luvassa jatkoa.

Suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin tarinaa kertovan Mind-Building-näyttelyn teema vastasi hyvin biennaalin kattoteemaan ’Freespace’. Näyttelyn näki ennätykselliset 90 000 biennaalivierasta. Arkkitehtuuribiennaalin kokonaiskävijämäärät ovat myös jatkuvasti kasvaneet: tänä vuonna biennaalin eri tapahtumapaikoissa kävi avajaisviikon lähes 15 000 kutsuvieraan lisäksi yhteensä 275 000 henkilöä, kun vastaava luku edellisessä arkkitehtuuribiennaalissa oli 260 000.

Mind-Building ja suomalainen kirjasto kiinnostivat ajankohtaisuudellaan paitsi pian aukeavan Helsingin keskustakirjasto Oodin myös demokraattisen sivistyksen merkityksen tunnistamisen vuoksi. Toistakymmentä kansainvälistä mediaa nosti Suomen paviljongin biennaalinäyttelyiden top-listauksiinsa. Näyttelystä on julkaistu useita kymmeniä artikkeleita, esimerkkeinä CNN, The Guardian, Financial Times, Monocle, Abitare, Domus, Icon, Blueprint, Wallpaper, Elle Decor ja Frieze.

”Suomen paviljonki näyttää maailmalle, miten mielenkiintoinen kirjasto voikaan olla”, kirjoitti globaali talous- ja kulttuurilehti Monocle.

”Alvar Aallon suunnittelema Suomen paviljonki on Giardinin pienimpiä. Silti Mind-Building on yksi tämän vuoden kattavimpia esityksiä. Kuraattori Anni Vartola on taitavasti hyödyntänyt biennaalin ’Freespace’-teemaa mahdollisuutena sukeltaa Suomen yleisten kirjastojen historiaan – tilojen, jotka kaikille avoimina ja tekstien äärelle pääsyyn omistautuneina voivat todella kutsua itseään ’vapaatilaksi’”, muotoili ikoninen arkkitehtuurilehti Abitare.

Suomalaisen arkkitehtuurin tekeminen kansainvälisesti tunnetuksi ja kansainvälisen vuorovaikutuksen lisääminen ovat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon keskeisiä tehtäviä. Venetsian arkkitehtuuribiennaali on merkittävin areena näiden edistämiselle. Archinfo vastasi nyt ensimmäistä kertaa Suomen esityksestä biennaalissa.

”En voisi olla tyytyväisempi näyttelyn ja siinä esiteltyjen kirjastorakennusten saamasta laajasta huomiosta. Tältä pohjalta on hyvä jatkaa suomalaisen arkkitehtuurin kansainvälisen kiinnostavuuden kasvattamista”, toteaa näyttelyn komissaari, Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris.

“Kirjastoarkkitehtuurin valitseminen Suomen edustajaksi tämän vuoden Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin on kunnianosoitus paitsi suomalaiselle kirjastoinstituutiolle ja -arkkitehtuurille myös suomalaiselle demokratialle. On ilahduttavaa, että kirjastomme ja arkkitehtimme ovat saaneet osakseen niin laajaa ja innostunutta huomiota tällä arvostetulla kansainvälisellä näyttämöllä Venetsiassa sekä mediassa maailmanlaajuisesti”, sanoo hankkeen päätukijan, opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja.

Suomen paviljongin oheisohjelmana lokakuun ensimmäisellä viikolla yli 20 suomalaiskirjastossa vietettiin arkkitehtuurin teemaviikkoa. Biennaalin viimeisellä aukioloviikolla Venetsiassa järjestettiin kirjastoaiheinen seminaari pääkuraattoreiden ”Meetings on Architecture” -sarjan osana. Samalla viikolla Suomen paviljongissa järjestettiin Helsingin kaupunginkirjaston työntekijöiden ohjaamia työpajoja. Mind-Building-näyttelyn yhteydessä julkistettiin myös kaksi kirjaa: Alvar Aalto -museon kirja Suomen paviljongista ja Sirkkaliisa ja Jari Jetsosen uutuusteos Alvar Aalto Libraries.

Sunnuntaina sulkeutuneen arkkitehtuuribiennaalin Suomen näyttelyn tunnelmaan pääsee uudestaan keväällä 2019, kun Mind-Building saapuu maalis–huhtikuussa paikkaan, johon koko näyttely ja suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin tähänastinen tarina kulminoituu, Helsingin keskustakirjasto Oodiin. Joulukuun 5. päivänä avattava, Arkkitehtitoimisto ALA:n suunnittelema Oodi kääntää kirjastomaailman katseet kohti Helsinkiä. Mind-Building-näyttelyn jatkosta tulee lisätietoja tammikuussa.

Hae sivustolta: