Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus kuvastaa arkkitehtuuria yhteiskunnan hyvinvoinnin ja vakauden rakentajana

Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus tarjoaa läpileikkauksen kotimaisen nykyarkkitehtuurin ajankohtaisiin ilmiöihin ja korkeatasoisiin toteutuksiin. Katsauksen järjestävät yhdessä Arkkitehtuurimuseo, SAFA ja Alvar Aalto -säätiö ja sen tuomariston muodostaa kansainvälinen kokoonpano arkkitehtuurin ammattilaisia.

Senioritalo Gullkronan, Huttunen-Lipasti Arkkitehdit. Kuva: Markku Huttunen.

Kaksivuotiskatsauksen 2020 tuomariston muodostavat Ph.D, arkkitehti Martin Braathen Norjan kansallismuseosta (Nasjonaalmuseet), tekniikan tohtori, arkkitehti SAFA Harri Hautajärvi ja arkkitehti SAFA Kirsi Korhonen.

Tänä vuonna tuomaristo valitsi mukaan 15 arkkitehtuurikohdetta. Juryn mukaan valinnoissa painotettiin laatuun liittyviä näkökulmia kokonaisuutena. Kohteissa yhdistyvät parhaimmillaan laadukas ja luova arkkitehtuuri, harkittu suhde ympäristöön, toimivuus sekä ekologiset, kestävän rakentamisen mukaiset kriteerit.

”Katsaukseen valituista viidestätoista kohteesta voi hyvin sanoa, että ne ovat aikansa parasta suomalaista arkkitehtuuria, vaikka toki valikoiman ulkopuolelle jouduttiin myös jättämään monia hyviä kohteita. Tämä otos kuvastaa osaltaan suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja vakautta. Suomihan on noteerattu monissa tutkimuksissa maailman parhaimpien yhteiskuntien ja onnellisimpien kansakuntien joukkoon. Suomi on edelleen myös arkkitehtuurin ja muotoilun maa”, toteaa jury valikoimasta.

Poimintoja kotimaisen arkkitehtuurin kärjestä on esitelty näyttelyssä ja sen yhteydessä julkaistavassa kirjassa kahden vuoden välein vuodesta 2002 lähtien. Valitut kohteet edustavat monipuolisesti arkkitehtuurin eri osa-alueita ja vaihtelevat kooltaan pienrakennuksista mittaviin asuntotuotannon ja julkisten rakennusten hankkeisiin. Kaksivuotiskatsaukset tarjoavat monimediaisen tutustumisväylän uusiin arkkitehtuurikohteisiin ja toimivat keskustelunavaajina rakennustaiteemme kehityslinjoja tarkasteltaessa. Näyttelyssä kohteisiin voi tutustua mm. arkkitehtihaastatteluja ja dronekuvaa sisältävien videoiden välityksellä.

Suomen arkkitehtuuria – Kaksivuotiskatsaus 2020 -näyttely avautuu yleisölle Arkkitehtuurimuseossa 4.9.2020.

Kohteet ja niiden suunnittelijat ovat:

Lapinmäen päiväkoti (Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä)

Helsingin keskustakirjasto Oodi (Arkkitehtitoimisto ALA)

Tuupalan koulu (alt Arkkitehdit ja Arkkitehtitoimisto Karsikas)

Asuinkerrostalo Käpylän Posteljooni (Anttinen Oiva Arkkitehdit)

Senioritalo Gullkronan (Huttunen-Lipasti Arkkitehdit)

Amos Rex ja Lasipalatsin restaurointi (JKMM Arkkitehdit)

Käärmetalon peruskorjaus (Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit)

Pihasauna (Mattila & Merz)

Lammassaaren luontopolku (Nomaji maisema-arkkitehdit ja Studio Puisto Arkkitehdit)

Talo MK5 (ORTRAUM)

Fuzhoun kulttuuri- ja taidekeskus (PES-Arkkitehdit)

Sipoonlahden koulun laajennus (Työyhteenliittymä Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen ja Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä)

Airut-kortteli (Sauerbruch Hutton ja Optiplan)

Kakolan funikulaari (Arkkitehtitoimisto Vapaavuori)

Aalto-yliopiston Väre-rakennus (Verstas Arkkitehdit)

Lisätiedot:

Ilona Hildén
viestinnän suunnittelija
Arkkitehtuurimuseo
ilona.hilden@mfa.fi
+358 45 7731 0468

Jutta Tynkkynen
juryn sihteeri
Arkkitehtuurimuseo
jutta.tynkkynen@mfa.fi
+358 50 544 3256

Hae sivustolta: