Suomen Arkkitehtiliitto muuttaa Väinö Vähäkallion suunnittelemaan taloon Sörnäisiin

Vuonna 1933 valmistunut rakennus Hämeentie 19:ssa tarjoaa rakennushistoriallisesti arvokkaat ja entistä toimivammat puitteet Safan toimistolle. Läheiset yhteistyökumppanit, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus ja Arkkitehtitoimistojen liitto, muuttavat samoihin tiloihin, joten tiiviiksi muodostunut 3A-yhteistyö jatkuu. Osoite vaihtuu 1.9. alkaen.

Hämeentie 19 kuvattu vuonna 1940. Kuva: Pietinen Aarne Oy/HKM

”Löysimme meille paremmin hybridityötä tukevat tilat. Läsnä- ja etäkokousten järjestäminen sekä toimistotyö sujuu tiloissa varmasti hyvin. Meille on myös tärkeää, että voimme asettua taloksi pienellä pintaremontilla, purkamatta mitään käyttökelpoista”, Safan pääsihteeri Arja Lukin sanoo.

“Minua ilahduttaa talon uljas arkkitehtuuri, suojellut porrashuoneet ja autenttinen ilmapiiri. Onnekas yhteensattuma on, että rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Väinö Vähäkallio, joka lahjoitti Arkkitehtiliitolle vuonna 1937 Kytäjän kartanon mailta lohkaistun Vähä-Kiljavan lomakiinteistön. Sitä vuokrataan Safan jäsenille ja muillekin virkistys- ja tapahtumakäyttöön”, Lukin sanoo.

Sörnäisten metroasemalta on lyhyt kävelymatka uuteen toimistoon, ja siten sujuva yhteys myös Helsingin päärautatieasemalta.

Osuustukkukaupan pääkonttori suunniteltiin alun perin muuntojoustavaksi

Väinö Vähäkallio suunnitteli Hämeentien ja Käenkujan kulmaan sijoittuvan talon Osuustukkukaupan (OTK) pääkonttorin käyttöön. Tummasta punatiilestä rakennetun talon suojiin valmistui tuolloin 29 000 neliömetrin verran konttoritiloja, luentosali, ruokala ja jopa kemiallinen laboratorio. Vähäkallio oli jo aiemmin suunnitellut Hämeentien nk. Elannon kortteliin muun muassa Elannon leipomon (1924) ja Elannon pääkonttorin (1928). OTK:n talossa on yhä toiminnassa oleva, alkuperäinen paternosterhissi.

Konttorirakennus suunniteltiin jo alun perin moderniksi; väliseinät olivat kevyitä ja helposti siirrettäviä. Myös tiheä ikkunajako palveli muuntojoustavuutta.

“Tilat muuntautuvat edelleen hyvin tämän päivän toimistokäyttöön, koska rakennuksen käyttötapaa ei ole muutettu”, tilojen suunnittelutyöstä vastannut JKMM Arkkitehtien sisustusarkkitehti Veera Luostarinen sanoo.

Uutena elementtinä tiloihin tuotiin lasiseinää käytävälinjan osuudelle, josta vanhat seinät ja ovet on joskus purettu.

“Lasiseinät on sijoitettu sisäänvedettynä aukkoon. Ovien ja profiilien väri on otettu olemassa olevista tummista lista- ja ovisävyistä, jotta uudet elementit istuisivat tilaan mahdollisimman luontevasti. Linoleumlattian reunakuvio kiertää tiloissa alkuperäisen konttorihuonejaon mukaan. Uusien lasiseinien ja ovien sijoittelussa on pyritty kunnioittamaan tätä huonejakojen periaatetta sekä alkuperäisten ovien rytmittelyä”, Luostarinen kertoo.

Loppusyksyllä kutsumme Safan jäsenet ja yhteistyökumppanit tupaantuliaisiin, tutustumaan uusiin tiloihimme.

 

1.9. alkaen Suomen Arkkitehtiliiton uusi osoite on Hämeentie 19 A, 00500 Helsinki.

Hae sivustolta: