Suomalaisarkkitehdit voittivat Norjassa

Yhteistyössä norjalaisten Tone Bergen ja Silje Klepsvikin kanssa tehty projekti oli juryn yksimielinen valinta voittajaksi. Juryn puheenjohtaja Beatriz Ramo toteaa:
”Jury on vakuuttunut, että voittajaehdotuksen metodologinen lähestymistapa ja älykäs maisemanlukutaito takaa alueen korkeatasoisen muutoksen”. Suunnitelma tähtää monipuoliseen omistajuuteen ja runolliseen elinympäristöön. Kaleidoscope haastaa totutun suhtautumisen suojeltuun rakennuskantaan.
Suur-Osloon kuuluvassa Askerin kunnassa käynnistyvä hanke käsittää Dikemarkin psykiatrisen sairaala-alueen kaavoittamisen uuteen käyttöön. Dikemarkin rakennuskanta on suojeltu mutta suurin osa rakennuksista on sairaalan poissiirtämisen jälkeen tyhjillään. Kilpailuehdotus jakaa Dikemarkin neljään osa-alueeseen, jotka vahvistavat alkuperäisen asemakaavan luonnetta luovalla uudelleentulkinnalla.
Kilpailuehdotus oli myös tilaajapuolen voittajasuosikki. Askerin kunnan asemakaavapäällikkö Tor Arne Midtbø kertoo odottavansa innolla yhteistyötä suomalais-norjalaisen tiimin kanssa ja uskovan, että kilpailuehdotus voi tuoda Dikemarkille kaivatun uuden huomisen.
Yhteistyö kunnan ja maanomistajien kanssa on jo alkanut neuvotteluilla Oslossa. Tavoitteena on alkaa toteuttaa noin 100 000 m2 korjaus- ja uudisrakentamisesta koostuvaa kokonaisuutta.
Europan on euroopanlaajuinen alle 40-vuotiaiden arkkitehtien arvostettu kilpailu. Tämänkertaisen kilpailun teemana oli Adaptable City. Norjan osuus keskittyi Oslon seudun kasvuun, joka aiheuttaa muutospaineita lähialueiden urbaanille kudokselle, infrastruktuurille ja sosiaaliselle rakenteelle.Julkaistu 17.12.2013
Takaisin

Hae sivustolta: