Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinto arkkitehti Bijoy Jainille

Kansainvälisen Spirit of Nature 2012 -puuarkkitehtuuripalkinnon saaja on intialainen arkkitehti Bijoy Jain. Palkinnon jakaa Puu kulttuurissa ry ja se on suuruudeltaan 40 000 euroa. Bijoy Jain luennoi Sibeliustalossa 7.9.2012 kello 13.30 ja palkinto luovutetaan juhlagaalassa samana iltana.
’Bijoy Jainin arkkitehtuuri perustuu etevään ja luovaan puun käyttöön.’ toteaa palkintotuomariston puheenjohtaja Samuli Miettinen palkinnon myöntämisen perusteissa. ’Bijoy Jainin ponnistelut kulttuuriin sidottujen arvojen, perinteisten työtapojen sekä modernin elämän ja arkkitehtuurin vaatimusten yhteensovittamiseksi näkyvät kauniisti hänen toimistonsa Studio Mumbain töissä. Materiaalien käsittely ja liitosten kauneus hämmästyttävät. Rakennukset ovat teeskentelemätöntä arkkitehtuuria, jonka teemat ja rakenteet on kehitetty materiaalien tutkimisen ja tuntemisen kautta. Arkkitehtuuri on aitoa ja omaperäistä. Se henkii ajallista syvyyttä ja edustaa vastaansanomattoman korkeaa tasoa. Laadullisesti Bijoy Jainin töitä on täysin luontevaa verrata Frank Lloyd Wrightin tai Alvar Aallon mestariteoksiin.’
’Studio Mumbai on ammattitaitoisten puuseppien, käsityöläisten ja arkkitehtien muodostama rakenne. He suunnittelevat, rakentavat ja ylläpitävät rakennuksensa itse suorassa keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Yli sadan ammattilaisen muodostama työyhteisö on vähitellen kehittänyt materiaalitutkimukseen, mallitöihin ja -piirustuksiin perustuvan työtavan, joka yhdistää hienolla tavalla perinteisen käsityötaidon nerokkaasti vähäisiä resursseja hyödyntävään arkkitehtuuriin. Työntekijät keskittyvät yhdessä ponnistelemaan arkkitehtuurin edellyttämien todellisten ja kestävien ratkaisujen löytämiseksi. Studio Mumbain toimintaa leimaa sosiaalinen vastuu työyhteisöstä, kasvaminen eri uskontoja ja kulttuureja edustavien ihmisten keskinäiseen kunnioitukseen yhteisen työn kautta sekä ekologisen rakentamisen periaatteiden soveltaminen.’ tuomaristo toteaa ja kiittää Studio Mumbain kokonaisvaltaista, holistista työtapaa.
Bijoy Jain syntyi 1965. Hän aloitti arkkitehtuurin opintonsa Bombayssa ja saattoi ne loppuun Washingtonin yliopistossa St Louisissa vuonna 1990. Hän työskenteli Los Angelesissa ja Lontoossa ennen asettumistaan takaisin kotiseudulleen, jonne perusti vuonna 1995 Studio Mumbain. Jain opettaa säännöllisesti mm. Tanskan kuninkaallisen taideakatemian arkkitehtikoulussa. Suomessa hän on vieraillut aiemmin luennoimassa Jyväskylän Alvar Aalto Symposiumissa vuonna 2009.
Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinto jaetaan rakennustaiteellisista ansioista henkilölle tai ryhmälle, joka on töissään osoittanut puumateriaalin etevää ja luovaa käyttöä. Se jaetaan nyt seitsemännen kerran. Palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 2000 italialaiselle arkkitehdille Renzo Pianolle. Sen jälkeen palkinnon ovat saaneet arkkitehdit Kengo Kuma Japanista (2002), Richard Leplastrier Australiasta (2004), Peter Zumthor Sveitsistä (2006), José Cruz Ovalle Chilestä (2008) ja Hermann Kaufmann Itävallasta (2010).
Vuonna 2012 tuomariston puheenjohtajana toimi arkkitehti SAFA Samuli Miettinen (JKMM Arkkitehdit) ja jäseniä ovat Suomen Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste, arkkitehti SAFA Anssi Lassila (Lassila Hirvilammi Arkkitehdit) sekä arkkitehti Bjarne Mastenbroek (SeARCH bv., Alankomaat).
Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinto ja samassa yhteydessä jaettava nuoren taitajan palkinto, Young Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinto ovat osa World Design Capital Helsinki 2012 -designpääkaupunkivuoden virallista ohjelmaa. Palkinnot jaetaan Sibeliustalossa järjestettävän kansainvälisen Puu taju – Feeling for Wood -puuarkkitehtuuri- ja muotoilutapahtuman yhteydessä Lisätietoja:
Palkintotuomariston puheenjohtaja Samuli Miettinen
puh. 040 722 0271, samuli.miettinenjkmm.fi
Toiminnanjohtaja Päivi Ronkainen-Forsius, Puu kulttuurissa ry
puh. 050 381 9378, paivi.ronkainen-forsiusmy.fi
Lehdistömateriaali: tiedote ja kuvat ovat ladattavissa osoitteessa http://www.woodinculture.net.Julkaistu 5.9.2012
Takaisin

Hae sivustolta: