SAFAn TunnustusPAANU 2012 Paviljonki -hankkeelle, innostavalle kaupunkitapahtumien näyttämölle

Paanun ottivat vastaan Paviljongin suunnittelusta vastanneen Aalto-yliopiston Puustudion sekä hankkeen idean takana olleiden Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon edustajat.
Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo tarjosivat oivallisen paikan Puustudion opiskelija- ja asiantuntijaryhmän suunnittelemalle puiselle paviljonkirakennukselle Helsingin Ullanlinnassa. Paviljongin myötä museoiden välinen pysäköintipaikka muuntui urbaaniksi toiminta-aukioksi. Helposti lähestyttävä Paviljonki yhdisti luontevalla tavalla kaupunkikulttuurin eri puolet; taiteen, tieteen ja kaupan. Paviljonki tarjosi joustavan näyttämön monenlaiselle toiminnalle: esityksille, työpajoille, keskusteluille ja kaupunkitapahtumille.
Paviljongin myötä vajaakäytössä oleva paikka muuttui luonteeltaan avoimeksi, ei kenenkään hallitsemaksi ilmaiseksi kaupunkitilaksi. Vaikka paviljonki oli avoinna ympäri vuorokauden, rakennukseen ei kohdistunut lainkaan ilkivaltaa, mitä voidaan pitää osoituksena yleisestä arvostuksesta.
Paviljonki onnistui elävöittämään ympäröivää kaupunkitilaa kiinnostavalla tavalla tarjoten kaupunkilaisille monipuolisen kohtaamispaikan. Paviljonki täytti hienosti arkkitehtuurin klassisen määritelmän venustas, firmitas, utiltas kauniina, kestävänä ja käyttökelpoisena rakennuksena.
SAFA haluaa palkita Paviljongin sosiaalisesti kestävänä hankkeena, kaupunkilaisten olohuoneena, innostavana kaupunkitapahtumien näyttämönä ja uudenlaisen aktiivisuuden mahdollistajana. Palkintolautakunta katsoo, että Paviljonki -hankkeen ideoineet tahot ovat toiminnallaan edistäneet kestävän kehityksen toteutumista rakennetussa ympäristössä ja siten tarjonneet esimerkin kaikille rakennusalan toimijoille.TunnustusPAANU on tunnustuspalkinto, jonka tarkoituksena on nostaa esiin hyviä esimerkkejä kestävän kehityksen toteuttamisesta rakennusalalla sekä lisätä keskustelua ekologisen rakentamisen tilasta. Palkinto on Suomen Arkkitehtiliiton kestävän kehityksen alaosaston EKO-SAFA:n ideoima ja sitä on jaettu vuodesta 2003 lähtien. Aikaisemmin sen ovat saaneet arkkitehti, TkL Bruno Erat (2003), Kangasalan Yhteiskylä (2004), Billnäsin Rakennusapteekki (2005), Bromarvin Marttayhdistys (2006), DI Veijo Matilainen (2007), asuntoministeri Jan Vapaavuori (2008), ympäristöjärjestö Dodo ry (2009), arkkitehti ja tiedetoimittaja Pasi Toiviainen (2010) sekä Oulun rakennusvalvontavirasto (2011). Tunnustuspalkintona luovutettava paanu on Seurasaaren Karunan vanhan kirkon käsin veistetty ja hautatervalla tervattu kattopaanu.Lisätietoja:
Emma Johansson, EKO-SAFAn puheenjohtaja, puh. 050-3722743
Pekka Heikkinen, Aalto-yliopiston Puustudio, puh. 050-5174727Julkaistu 11.3.2013
Takaisin

Hae sivustolta: