SAFAn Otto-Iivari Meurman -palkinto 2013 emeritusprofessori Jere Maulalle

Julkaisuvapaa 19.4.2013
Vuoden 2013 Otto-Iivari Meurman -palkinnon vastaanotti tänään Porissa järjestetyillä Arkkitehtipäivillä arkkitehti, emeritusprofessori Jere Maula.
– Palkinto myönnettiin arkkitehti, tekniikan lisensiaatti, professori Jere Maulalle hänen merkittävästä elämäntyöstään yhdyskuntasuunnittelun opettajana ja tutkijana sekä yhteiskunnallisena keskustelijana ja vaikuttajana. Innostavalla, käytännönläheisellä ja humaanilla opetuksellaan hän on jatkanut oman opettajansa Otto-Iivari Meurmanin perintöä. Lukuisilla kaupunkien historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta koskevilla kirjoituksilla hän on avartanut ja syventänyt eri alojen asiantuntijoiden käsitystä kaupunki¬suunnittelusta ja sen mahdollisuuksista, palkintolautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila perustelee.
Palkinto on nimetty arkkitehti, professori Otto-Iivari Meurmanin (1890–1994) mukaan, joka oli kaupunkisuunnittelun uranuurtaja Suomessa. Myöntäessään ensimmäisen Otto-Iivari Meurman -palkinnon SAFA haluaa nostaa esille yhdyskuntasuunnittelun opetus- ja kehittämistyön merkityksen yhteisen elinympäristömme laadun turvaajana.
Maula on uransa aikana toiminut myös käytännön suunnittelijana, ollut mukana eri yhdyskuntasuunnittelun tasoja koskevissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa sekä osallistunut asiantuntijana mm. rakennuslainsäädännön kehittämiseen. Hän on ohjannut väitöstutkimuksia ja toiminut vastaväittäjänä sekä kotimaassa että muualla pohjoismaissa. Kansainvälistä perspektiiviä ovat antaneet useat jaksot Gropius-professuurin hoitajana Weimarissa.
Maula toimi opetustehtävissä vuodesta 1965 alkaen sekä vuodesta 1971 lähtien apulaisprofessorina ja professorina Tampereen teknillisessä korkeakoulussa (nykyään teknillisessä yliopistossa), mistä hän jäi eläkkeelle vuonna 1999. Arvokasta opetuksessa oli mm. suunnittelun prosessiluonteen havainnollistaminen ryhmätöiden ja kaupunkisuunnittelua simuloivien roolipelien avulla. Pienoismallit opettivat ymmärtämään mittakaavan ja kaupunkitilan hahmottamista. Runsaassa opetusmateriaalissaan Maula esitti yksinkertaiset ja havainnolliset menetelmät erilaisten käytännön perusasioiden, kuten mitoituksen ja liikennejärjestelmän suunnittelemiseksi. Viimeisinä opetusvuosinaan Maula nosti puutarhakaupunkiaatteen vastaukseksi aikamme yhdyskuntakehityksen haasteisiin.
Emeritusprofessori Jere Maulan uran vaikuttavuus näkyy laajasti suomalaisessa yhdyskuntasuunnittelussa. Hänen oppilaitaan toimii nykyisin sekä opetustehtävissä että kautta Suomen merkittävissä kaupunkisuunnittelutehtävissä. Lisätietoja
– Maija Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, puh. 045 854 6161, maija.a.anttilagmail.com
– Esko Rautiola, SAFAn puheenjohtaja, puh. 044 271 718, esko.rautiolasafa.fi
Palkinto koostuu kuvanveistäjä Leena Turpeisen vuonna 1976 suunnittelemasta pronssisesta Otto-Iivari Meurman -mitalista ja kunniakirjasta. Vaahterarasian on suunnitellut muotoilija Mikko Paakkanen.Jere MaulaJPG 2,1MtJulkaistu 19.4.2013
Takaisin

Hae sivustolta: