SAFA palkitsi liikennesuunnittelija Jouni Ikäheimon

Suomen Arkkitehtiliitto on myöntänyt Arkkitehtuurin ansiomerkin insinööri, liikennesuunnittelija Jouni Ikäheimolle ansiokkaasta rakennustaiteen ja kaupunkisuunnittelun edistämisestä. Ikäheimo on osallistunut uransa aikana monien merkittävien kaupunkisuunnitelmien ja rakennushankkeiden kehittämiseen sekä voittoisien arkkitehtuurikilpailuehdotusten laatimiseen.

Jouni Ikäheimo

Palkintoperustelujen mukaan Jouni Ikäheimon innovatiivisen ja luovan suunnittelun avulla on ratkaistu lukuisia liikenteellisiä ja toiminnallisia haasteita kaupunkirakenteessa. Ikäheimo työskentelee WSP Finlandin kaupunkisuunnittelun ja liikennejärjestelmien asiantuntijana.

”Jouni Ikäheimon yhteistyö arkkitehtien kanssa on ollut vuorovaikutteista, innostunutta ja poikkeuksellisen tuloksellista”, Safan puheenjohtaja Asko Takala perustelee. ”Tämä yhteistyö, yhdistettynä Ikäheimon kokonaisvaltaiseen suunnittelunäkemykseen ja rautaiseen ammattitaitoon, on tuottanut laadukasta kaupunkiympäristöä.

Kaupunkikuva, luontoarvot ja toteutettavuus suunnittelun johtotähtinä

Ikäheimo on uransa aikana osallistunut 60 arkkitehtuurikilpailuun, joista 24 on poikinut kilpailuvoiton ja muutama saanut kunniamaininnan.

”Jo 80–90 -luvun taitteessa, aivan urani alussa, teimme Espoon Leppävaaran kilpailun voittaneen ehdotuksen yhdessä Raimo Teränteen toimiston kanssa. Myöhemmin LT-Konsulttien palveluksessa alkoi laajempi yhteistyö arkkitehtien kanssa, jatkuen perustamani liikennesuunnittelutoimisto Trafix Oy:n palveluksessa”, Ikäheimo kertoo.

”Mieleenpainuvimpia kilpailuista ovat olleet Kauniaisten keskustan kehittäminen, Kolin matkailualue, Tampereen Tammelan stadion, Oulun Hartaanselänranta ja Helsingin Itäkeskuksen kilpailu. Ne ovat kaikki myös poikineet jatkoprojekteja.”

Ikäheimo kertoo nauttivansa työskentelystä monialaisissa suunnitteluryhmissä ja punnitsevansa hankkeita liikenteen lisäksi aina myös ympäristön, kaupunkikuvan ja toteutettavuuden näkökulmista. Yhteistyötä arkkitehtien kanssa on edistänyt myös piirustustaito.

”Olen aina piirtänyt paljon, ja minulta saatetaan tilata piirtäen luonnostelua jo ennen projektin käynnistymistä. Nykyisin suunnittelussa sännätään liiankin nopeasti mallinnuksiin ja yksityiskohtiin, kun pitäisi ensin monialaisesti ja kevyemmin ideoida, mitä tavoitellaan ja miten siihen päästään”, Ikäheimo sanoo.

Ansiomerkin myönsi Safan hallitus, ja ehdotuksen ansiomerkin myöntämiseksi teki joukko arkkitehtitoimistoja.

Hae sivustolta: