SAFA-palkinto Kehittyvä kerrostalo -ohjelmalle

Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinto 2020 myönnetään Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmalle.

Jätkäsaaren Airut-kortteli

Kehittyvä kerrostalo -ohjelma on ansiokkaasti edistänyt asuntosuunnittelun ja -rakentamisen laatua. Palkinnon vastaanotti ohjelman koordinaattori Riikka Karjalainen yhdessä ohjelman työryhmän kanssa 5.10. Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa.

– Asumisen teemavuonna SAFA haluaa palkita hankkeen, joka parantaa kaupunkiasumista uusilla tavoilla ja edistää yhteistä hyvää, sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja, SAFAn varapuheenjohtaja Harri Hautajärvi.

– Tarvitsemme suomalaiseen asuntorakentamiseen hankkeita, joissa ratkotaan kekseliäästi ja yhteisvoimin muuntuvia asumistarpeita ja kestävyyden haasteita. Kehittyvä kerrostalo -ohjelman kehitystyöhön on saatu mukaan rakennuttajia, ja myös asukkaat ovat saaneet mahdollisuuden vaikuttaa. Ohjelma tarjoaa tervetulleita, yksilöllisiä asumisen vaihtoehtoja, ja sen puitteissa kehitetään myös esimerkiksi luonnonmukaista ilmanvaihtoa ja massiivisia seinärakenteita. Toteutetut kohteet toimivat valtakunnallisina hyvän asuntorakentamisen esimerkkeinä, Hautajärvi sanoo.

Kivikonkaari. Kuva: Anders Portman, Kuvio Oy.

Ainutlaatuinen asumisen laadun kehittämisohjelma

Vuonna 2009 perustettu Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelma on ainutlaatuinen asumisen laadun kehittämishanke Suomessa. Sen tavoitteena on parantaa kerrostaloasumisen laatua ja houkuttelevuutta sekä kannustaa rakennuttajia uusiin ratkaisuihin. Ohjelma on tarjonnut rakennuttajille tilaisuuden kokeilla uutta, samalla kun kaupungin asiantuntijat ovat kannustaneet kehitystyötä.

Kohteita on valmistunut ohjelman puitteissa kolmisenkymmentä, ja niitä on toteutettu kaikissa asumisen hallintamuodoissa. Valmistuneissa kohteissa korostuvat muun muassa asuntojen muuntojoustavuus, pihojen viihtyisyys, yhteisöllisyys, kohtuuhintaisuus, asukaslähtöisyys ja energiatehokkuus.

Ohjelman ajatuksena on löytää asukkaiden tarpeita vastaavia asumisen ratkaisuja. Kiinteä yhteistyö rakennuttajien ja suunnittelijoiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää molemminpuolisen ymmärryksen lisäämiseksi.

– Helsingillä on kunnianhimoiset tavoitteet asuntotuotannon määrän suhteen, mutta samalla on tärkeää kiinnittää huomiota asumisen laatuun. Siksi kiitämmekin palkintoraatia tästä hienosta tunnustuksesta pitkäjänteiselle työllemme asumisen laadun kehittämiseksi, Riikka Karjalainen sanoo.

– Kehittyvä kerrostalo -ohjelman teemat ovat olleet vahvasti sidottuja aikaan. Asuntosuunnittelun ja talotyyppien monimuotoisuuden vahvistaminen on edelleen tärkeää, myös muuntojoustavuus korostuu muuttuvissa tilanteissa. Ulkotilojen, pihojen ja parvekkeiden merkitys kasvanee tiivistyvässä kaupungissa, ja ilmastoviisaus ja kiertotalous jatkavat kantavina teemoina, Karjalainen jatkaa.

 

Lisätietoja:

  • Riikka Karjalainen, Kehittyvä kerrostalo -ohjelman koordinaattori, erityissuunnittelija, Helsingin kaupunki, p. 09 310 36242
  • kerrostalo.hel.fi
  • Harri Hautajärvi, varapuheenjohtaja, SAFA, p. 045 233 1310

SAFA-palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena kunnalle tai muulle julkiselle tai yksityiselle yhteisölle tai yritykselle, joka on toiminut esimerkillisellä tavalla hyvän suunnittelun edellytysten ja tulosten aikaansaamiseksi. Palkinnon saajan valitsee Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Kuntaliiton ja ympäristöministeriön edustajista koostuva lautakunta.

Hae sivustolta: