SAFA-palkinto 2018 Pudasjärven kaupungille

Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinto 2018 myönnetään Pudasjärven kaupungille suomalaisen hirsirakentamisen perinteen jatkamisesta. Palkinnon vastaanotti Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen Arkkitehtipäivillä Oulussa 13.4.2018.
– Pudasjärven kaupunki on ansiokkaasti jatkanut Pudasjärven alueella vuosisatoja vanhaa hirsirakentamisen perinnettä, luoden hyvää elinympäristöä kuntalaisille, edistäen hirsirakentamisen tutkimusta ja hirsi- ja puurakentamisen liiketoimintaa. Hirsirakentamista on Pudasjärvellä toteutettu moniammatillisessa yhteistyössä kunnan, yritysten, yliopiston ja suunnittelijoiden kanssa ja Euroopan aluekehitysrahaston tuella, palkintolautakunnan puheenjohtaja, SAFAn varapuheenjohtaja Jonna Taegen perustelee.
SAFAn ja koko Euroopan kulttuuriperinnön teemavuonna haluamme antaa tunnustusta perinteisen hirsirakentamisen elvyttämiselle osaksi nykypäivän vaatimukset täyttävää terveellistä ja turvallista rakentamista. Hirsi on uusiutuva, kestävä ja kierrätettävä, monikäyttöinen, arkkitehtonisesti moni-ilmeinen ja rakennusten käyttäjille miellyttävä rakennusmateriaali, jonka käyttö on myös ilmastoteko.Vuosikymmen uutta hirsirakentamista
Hirsirakentamisella on Pudasjärvellä pitkät perinteet. Alueen satoja vuosia vanhat hirsirakennukset ovat yhä hyvässä kunnossa: parikymmentä hirsirakennusta käsittävä kotiseutumuseo sekä paanukattoinen ristikirkko, jota kiertää 1371-metrinen maailman pisin katettu hirsiaita.
Pudasjärven kaupunki haluaa modernilla hirsirakentamisella nostaa julkisen rakentamisen tasoa ja pidentää rakennusten elinkaarta. Samalla jatketaan arvokasta monivuosisataista perinnettä ja tarjotaan nykysukupolville mahdollisuus nauttia puurakennuksen erinomaisesta akustiikasta ja sisäilmasta, pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen sanoo.
Hirsirakentamisen uusi aikakausi alkoi Pudasjärveltä vuonna 2009. Hirren käyttöön julkisessa rakentamisessa päädyttiin, kun rakennusten sisäilmaongelmia ei saatu ratkaistua. Vuosikymmenen aikana Pudasjärvelle ovat nousseet Karhukunnaan hirsikortteli (2009-2011), Pikku Paavalin päiväkoti (2013), Hirsikampus (2016), Pudasjärven Vuokratalot Oy:n kolme hirsirivitaloa erityisasumiseen ja tänä keväänä valmistuvat hirsiset luhtitalot sekä Hirsikartano -palvelutalo (2016). Kaupunki suunnittelee rakentavansa jatkossa julkiset rakennukset hirrestä.Julkaistu 13.4.2018
Takaisin

Hae sivustolta: