SAFA-palkinto 2016 Tampereen Arkkitehtuuriviikolle

Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinto myönnetään Tampereen Arkkitehtuuriviikolle. Tänä vuonna yhdeksättä kertaa järjestettävä Arkkitehtuuriviikko on noussut yhdeksi Suomen merkittävimmistä arkkitehtuuritapahtumista. Tunnustuksen vastaanottivat Arkkitehtipäivillä Tilanne-kollektiivin edustajat ja Arkkitehdit MY.
– Tapahtuma on onnistunut vireyttämään arkkitehtuurikulttuuria paikallisesti ja kansallisesti. Arkkitehtuuriviikko on ansiokkaasti tehnyt arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun teemoja tutuksi kaupunkilaisille, palkintolautakunnan puheenjohtaja Eva Geitel perustelee.
Arkkitehtuuriviikolle osallistuvat vuosittain sadat kaupunkilaiset. Seminaarit, näyttelyt, keskustelut ja kierrokset ovat kaikille avoimia. Viikon päätteeksi on järjestetty tasokkaita kansainvälisiä puhujavieraita tarjoava Architecture and Cities in Transition -seminaari.
Arkkitehtuuriviikko syntyi vuonna 2008. Aloitteen tekijöitä olivat kaupungin kaavoitus ja TTY:n arkkitehtuurin laitos, sillä 2000-luvun alussa arkkitehtuuri ei juuri näkynyt Tampereen monipuolisessa kulttuurikentässä. Tapahtumaa koordinoi Luova Tampere -elinkeino-ohjelman puitteissa alkuvuosina Arkkitehdit MY.
– Alun perin yhden päivän seminaaritapahtumaksi kaavailtu ohjelma laajeni jo alussa useamman tapahtuman arkkitehtuuriviikoksi, Kimmo Ylä-Anttila Arkkitehdit MY:sta kertoo.Koko rakennusalan verkostoiminen tavoitteena
Viimeiset viisi vuotta Arkkitehtuuriviikkoa on järjestänyt Tilanne-kollektiivi, joka on nuorten arkkitehtien vuonna 2010 perustama avoin työyhteisö. Vuosien varrella tapahtuman järjestäjinä ovat toimineet Tuomo Joensuu, Saana Karala, Jon Thureson, Henri Käpynen, Laura Hietakorpi, Jenni Poutanen, Anna Hakula, Nathan Siter ja Päivi Veijola.
– Tänä vuonna Tampereen arkkitehtuuriviikko ja Tampereen designviikko yhdistyvät Tampereen design- ja arkkitehtuuriviikoksi. Vuoden 2016 teema on ”rajat”. Teemaa pohditaan arkkitehtuurin, designin ja kaupunkisuunnittelun tilallisena, visuaalisena ja toiminnallisena elementtinä. Tulevaisuuden tavoitteenamme on laajentaa Arkkitehtuuriviikkoa koko rakennusalan toimijoiden ja suunnittelijoiden verkostoitumistapahtumaksi, Tuomo Joensuu kertoo.Elämää kaupunkiin
Arkkitehtuuriviikon tavoitteena on elävöittää kaupunkikuvaa, myös konkreettisesti. Viime vuonna toteutettiin opiskelijaworkshopin voimin puisen Pauhu-paviljongin rakentaminen Hämeenkadun itäpäähän. Myös tänä vuonna arkkitehtuuriviikko näkyy katukuvassa, kun Tampereen seudulla tuotetusta suunnitteluaineistosta tullaan kokoamaan ulkoilmanäyttely kaupunkilaisten iloksi.
SAFA-palkinto jaetaan tunnustuksena kunnalle tai muulle julkiselle tai yksityiselle yhteisölle tai yritykselle, joka esimerkillisellä tavalla on toiminut hyvän suunnittelun edellytysten ja tulosten aikaansaamiseksi. Palkinnon saajan valitsee SAFAn, Suomen kuntaliiton ja ympäristöministeriön edustajista koostuva lautakunta. SAFA-palkinto on mäntykotelossa oleva akryylilaatta, johon on kaiverrettu acanthuslehvä. Koteloon kiinnitetään messinkilaatta, johon kaiverretaan saajan nimi, vuosiluku ja lyhyt perustelu. Julkaistu 22.4.2016
Takaisin

Hae sivustolta: