SAFA esittää huolensa Helsinki Garden -hankkeesta

SAFA esittää lausunnossa huolensa valtakunnallisesti merkittävään paikkaan Helsingissä ehdotettua Helsinki Garden -hanketta kohtaan. Mittavan rakennuskompleksin sijoittaminen pääkaupungin Keskuspuiston ympäristöön poikkeaa kaupunkisuunnittelussa ja -rakentamisessa noudatetuista linjoista.
Helsinki Garden -hanketta valmistellaan Helsingin Keskuspuistossa sijaitsevalle tontille Olympiastadionin pohjoispuolelle. Maan alle sijoittuisi urheiluareena ja kauppakeskus sekä maan päälle asumista ja hotellitoimintoja.
Asuntorakentamisen tuominen Keskuspuistoon kuuluvalle tontille, sen kapeimmalle kohdalle, yksityistää kriittisen kohdan Helsingin avoimesta, julkisesta ulkotilasta. Pohjoisesta Töölönlahdelle katkeamattomana jatkuva Keskuspuisto on Helsingille ominainen erityispiirre ja kaupungin tärkein viheryhteys. Sen täysipainoinen säilyminen sekä maisemallisesti että toiminnallisesti on pystyttävä turvaamaan.
Olympiastadionin merkitys on kiistaton kansallisena monumenttina. Sen hallitsevan aseman liikuntapuistossa ja kaupunkimaisemassa tulee säilyä. Ehdotettu Helsinki Garden -hanke on Helsingin kaupunkiympäristössä poikkeava, erittäin suurikokoinen rakennus, joka viitesuunnitelman mukaisena ottaisi hallitsevan roolin kaupunkimaisemassa.
Asuntojen, hotellin ja liiketilojen sijoittaminen heikentäisi merkittävästi alueen kehittämistä nykyisessä tarkoituksessaan ulkoilun, liikunnan ja suurtapahtumien alueena. Urheiluareenaan liittymättömät toiminnat sekä niiden suuri volyymi Keskuspuistoon kuuluvalla tontilla edellyttävät hankkeen lähtökohtien uudelleen arviointia.
Lue koko lausunto:Helsinki Garden -lausuntoPDF 92,8KtJulkaistu 1.3.2018
Takaisin

Hae sivustolta: