Rakentamisen Ruusut 2014 perinteisten työmenetelmien taitajille

Teollisilla prosesseilla on eittämättömiä etuja, mutta viime kädessä rakentamisen ja korjaamisen laatua ja onnistumista mitataan työmaalla henkilökohtaisen osaamisen, viitseliäisyyden ja sitoutumisen kautta. Parhaimmillaan taitavien ammattilaisten tiedot ja taidot siirtyvät sukupolvelta toiselle.Ruusut julkisivujen taitaville uudistajille
Entinen Teboilin pääkonttori osoitteessa Bulevardi 26 muutetaan hotellikäyttöön. Rakennuksen koko julkisivu on uudistettu vastaamaan hotellin toiminnallisia ja imagovaatimuksia. Arkkitehti Sami Horto suunnitteli julkisivuksi kevyellä sinkkipellillä verhotun rakenteen, joka muodostaa voimakkaan reliefin. Julkisivun haasteellinen muoto edellytti sekä ulkonäkönsä että kestävyytensä puolesta osaavaa peltisepäntyötä. Pienimmätkin yksityiskohdat piti toteuttaa huolellisesti. Rakentamisen Ruusu ojennettiin kokeneelle peltiseppä Esko Kivelle, joka on ollut oleellisessa asemassa julkisivun onnistumisessa. Kiven perinteiset peltisepäntaidot ovat saaneet ilmiasun modernissa rakennuksessa.
Toinen Rakentamisen Ruusu ojennettiin Etelä-Suomen Julkisivupalvelu Oy:lle, joka on jo vuosien ajan korjannut onnistuneesti eri-ikäisiä ja tyyliltään erilaisia helsinkiläisiä rakennuksia. Yritys toteutti vuoden 2014 aikana ansiokkaasti muun muassa kaksi terastipintaisen julkisivun korjausta töölöläisiin funkistaloihin osoitteissa Töölöntorinkatu 11 ja Töölönkatu 52. Yritys omaa vanhojen julkisivujen korjauksessa tarvittavaa pitkäjänteisyyttä – se on tutkinut pieteetillä kerrostuneita pintakäsittelyjä ja etsinyt oikeita värisävyjä tai rappauksen pintastruktuureja. Se myös viestii hankkeistaan läpinäkyvällä ja informatiivisella otteella.Kunniamaininnat osaavalle suunnittelulle ja yhteisölliselle työskentelylle
Rakentamisen Ruusun kunniamaininta myönnettiin yksilöllistä ja yhteisöllistä asumista tukevalle kaupunkipientalojen rakennuskokonaisuudelle Alppikylässä. Maininnan saivat arkkitehdit Pentti Raiski ja Katariina Rautiala POOK Arkkitehtitoimisto Oy:stä Asunto-osakeyhtiö Helsingin Alppitähden (Reppukatu 13) ja ASO Laukkukuja 6:n suunnittelusta.
Myös Alppikylän kohteen kaavoittaneet arkkitehdit Matti Visanti ja Sakari Pulkkinen saivat kunniamaininnan. He laativat Alppikylän alueen uutta luovan asemakaavan, jonka tavoitteena oli mahdollistaa identiteetiltään selkeästi erottuva, viihtyisä ja parhaita eurooppalaisia perinteitä uudistava asuinalue.
Toinen kunniamaininta annettiin Siilitien metroaseman arkkitehtisuunnittelijalle Tom Cederqvistille Arkkitehtitoimisto Cederqvist & Jäntti Oy:stä. Arkkitehtonisessa toistuvuudessaan metroaseman näennäisen yksinkertainen, mutta eloisa interiööri on samalla myös julkisivu, joka skaalaltaan ja muotokieleltään asettuu tyylikkäästi liikenne- ja autokauppaympäristöönsä. Erityisesti rikkonaisessa ympäristössä vastaava eleganssi tavoitetaan harvoin.
Kolmannen kunniamaininnan saivat Kiinteistö Oy Töölön Kylätalo Hietsun aktiivit Hannu Haukanhovi ja Liisa Tarjanne sekä pääsuunnittelija, arkkitehti, tekniikan tohtori Heikki Kukkonen. Jo menetetyksi arvioitu ja hyljeksitty vuonna 1930 rakennettu Hietarannan paviljonkirakennus uudistetaan yhteisöllisesti perinteitä ja käsityötä kunnioittaen. Hietarannan uimareita ja ulkoilijoita pitkään palvellut paviljonki muuntuu kaupunkilaisten uudeksi olohuoneeksi ja tapahtumatilaksi.
Palkintoja olivat jakamassa rakennuslautakunnan puheenjohtaja Kauko Koskinen, rakennusvalvonnan virastopäällikkö Lauri Jääskeläinen ja tällä erää Helsingin kaupungin palveluksessa viimeistä päivää työskennellyt apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.
Valokuvia ja palkintojen perustelutekstit saa Helsingin aineistopankista osoitteesta: http://aineistopankki.hel.fi/?cart=4983-gikifdjllg&l=FI.Lisätietoja:
Virastopäällikkö Lauri Jääskeläinen
Helsingin rakennusvalvonta
Puh. 050 5623 609, lauri.jaaskelainenhel.fi
Arkkitehti Sari Viertiö
Helsingin rakennusvalvonta
Puh. 040 7254 744, sari.viertiohel.fiJulkaistu 14.1.2015
Takaisin

Hae sivustolta: