Rakennusalan Suomi 100 vuotta -juhlakirjahanke on käynnissä

Lajissaan ensimmäinen ja ainutlaatuinen juhlakirja Suomen rakennetusta ympäristöstä kuuluu itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlan virallisiin hankkeisiin. Rakennusurakka Suomi -kirja ilmestyy syksyllä 2017.
Maa, jossa nyt elämme, rakennettiin suurelta osin viimeisten puolentoista vuosisadan aikana: kaupungit ja taajamat, rakennukset ja infra, kodit, työpaikat, koulut ja sairaalat – koko rakennettu ympäristö. Ketkä sitä rakensivat ja miksi? Ja mitä on suunnitteilla seuraaville vuosikymmenille?
Rakennusurakka Suomi -kirjassa pureudutaan näihin kysymyksiin eri kirjoittajien näkökulmista. Kirjassa on 16 pääartikkelia, joita täydentää yhdestä kahteen syventävää erikoisartikkelia. Teos kertoo itsenäistyvän maan rakennetun ympäristön syntyvaiheista, rutiköyhän yhteiskunnan rohkeasta ja ennakkoluulottomasta tahtotilasta. Kirjoittajat pohtivat tämän valtavan ponnistuksen, suuren kansallisomaisuuden ja koko rakennetun ympäristön merkitystä myöhemmälle menestystarinalle. Kirjassa kerrotaan elävästi, miten yhteiskunta ja rakentaminen ovat monin tavoin vaikuttaneet toisiinsa. Tarkastelu kattaa rakennetun ympäristön infrastruktuurista kulttuuripalatseihin, vesijohtoverkoista rakentamisen prosesseihin ja avaa näkymiä menneeseen nykytiedon valossa. Se luotaa myös tulevaan; aikajänne on 1800-luvulta nykyhetkeen.
Kirja tuo esiin myös ihmiset rakennetun ympäristön vaikuttajina: rakennuttajat, jotka tekevät päätökset, rakentajat, jotka tekevät työn ja rakennusten käyttäjät, jotka asuvat, työskentelevät, saavat hoitoa, huvittelevat ja elävät sen keskellä.
Kirja on korkealaatuinen, värikäs, runsaasti kuvitettu yleistietolähde ja samalla arvokas ja kestävä, lahjaksi sopiva ikikirja ja kahvipöytäkirja, jota voi lukea jaksoittain eri kohdista.
Kirjan päätoimittaja on arkkitehti, tekniikan tohtori Harri Hautajärvi. Kirjoittajat ovat aiheensa parhaita, arvostettuja asiantuntijoita ja tutkijoita. Teos ilmestyy suomen- ja englanninkielisenä.
Kirjahanketta koordinoi Rakennustietosäätiö RTS sr. Muut julkaisijat ovat Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirasto, Rakennusmestarien Säätiö, Rakennusteollisuus RT ry, RAKLI ry, RIL-säätiö, Senaatti-kiinteistöt, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry ja Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden hanke.
Rakennusurakka Suomi
Harri Hautajärvi (toim.)
Rakennustieto Oy, 2017
352 s., yli 300 valokuvaa
Ovh. 60 €, yli 10 kpl tilaukset 55 €/kpl (sis. alv)
Ilmestyy suomen- ja englanninkielisenä lokakuussa 2017.
Suomi 100 -blogit Rakennustiedon blogissa: http://tietorakentaalaatua.net/category/suomi-100/Julkaistu 14.2.2017
Takaisin

Hae sivustolta: