Puupalkinto Tuupalan koululle Kuhmoon

Vuoden 2018 Puupalkinnon saa Tuupalan alakoulu ja päiväkoti, jonka arkkitehtisuunnittelusta vastaa alt Arkkitehdit Oy / Antti Karsikas ja Arkkitehtitoimisto Karsikas Oy / Martti Karsikas.

”Varmaotteista arkkitehtuuria”

Tuupalan ala-aste ja päiväkoti Kuhmossa on Suomen ensimmäinen CLT-rakenteinen koulu- ja päiväkotirakennus. Rakennuksen arkkitehtuuri on varmaotteista ja mieleenpainuvaa. Rakennuksella on voimakas identiteetti. Korkeat katot ja niiden alle kätkeytyvät aulat antavat rakennukselle sen ilmeen ja tekevät siitä helpon käyttää.

Talon tunnistaa sen kaikista tiloista. Kaunis liikuntasali toimii myös Kuhmon kamarimusiikki juhlien konserttisalina. Puun tuntu on talossa vahvasti läsnä sekä ulkona että sisällä.

Rakennuksen toteutus paikallisin voimin korkealla laatutasolla on hieno esimerkki suomalaisesta rakentamisen osaamisesta. Avoin tiedotus hankkeesta sen rakennusaikana ja valmistuttua ovat olleet esimerkillisiä. Hanketta voidaan pitää monella tapaa onnistuneena julkisen puurakentamisen suunnannäyttäjänä ja edistäjänä”, kilpailun tuomaristo perusteli.

Voittaneen työn toteutukseen ovat osallistuneet seuraavat tahot:
• Rakennuttaja/Tilaaja: Kuhmon kaupunki, hankevastaava Markku Pääkkönen
• Arkkitehtisuunnittelu: alt Arkkitehdit Oy / Antti Karsikas
• Pääsuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Karsikas Oy / Martti Karsikas
• Rakennesuunnittelu: Suunnittelu Laukka Oy / Heikki Ainasoja
• Urakoitsija: Rakennusliike Kuoma Oy, vastaava mestari Mauri Pulkkinen
• Puuosien toimittajat: Keminmaan Puurakenne Oy, Kuhmon AA-Puu Oy, Oy CrossLam Kuhmo Ltd, Versowood Oy

Yleisöäänestyksessä ennätysmäärä ääniä

Puupalkinnon yhteydessä järjestettiin myös yleisöäänestys. Ääniä annettiin ennätyksellinen määrä, lähes 14 000. Kärkikolmikko sai annetuista äänistä yhteensä yli 70 prosenttia. Kisa kärkikolmikon kesken oli tiukkaa ja tasaväkistä.
Yleisöäänestyksen voitti Tuupalan alakoulu ja päiväkoti 27 prosentilla annetuista äänistä.

Toiselle sijalle 26 prosentin äänimäärällä ylsi Mehtimäen monitoimikatsomo / Arkkitehtitoimisto Lappalainen & Korjonen Oy ja kolmannelle sijalle 20 prosentin äänimäärällä nousi Pro Nemus -vierailukeskus / UKI Arkkitehdit Oy.
Puupalkintokilpailuun saapui määräaikaan mennessä 21 ehdotusta. Esiraati valitsi 20 ehdotusta ehdolle Puupalkinnon saajaksi ja yleisöäänestykseen.
Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Nyt myönnettävä palkinto on järjestyksessä kahdeskymmenesensimmäinen. Palkinnon myöntää Puuinfo.

Hae sivustolta: