Puistokansi Bryga on Vuoden Ympäristörakenne 2019

Ulkokuva. Kiviä, heinäkasveja, auringon lasku.
Kuvaaja: Mika Huisman

Puistokansi Bryga on valittu Vuoden 2019 Ympäristörakenteeksi. Bryga on yleisölle avoin puisto, joka sijaitsee kauppakeskus REDIn katolla Helsingin Kalasatamassa. Kilpailun tuomariston mukaan Bryga edustaa tulevaisuuteen katsovaa kaupunkirakentamista, joka rikastuttaa paikallista kaupunkiympäristöä, inspiroi uutta kaupunkikulttuuria ja edistää kaupunkiekologiaa.

Bryga on osa Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy:n suunnittelemaa Kalasataman keskeisten ulkotilojen sarjaa. Päivisin avoinna olevaan puistoon voi tulla hengähtämään ja aistimaan meren läsnäolon. Brygalta löytyy niin tapahtuma-aukio kuin tilaa vapaalle oleskelulle aurinkotuoleista näköalaterassiin.

Ulkotilojen jäsentely heijastelee saaristolaisteemaa: kivipinnat muistuttavat rantakallioita, leikkipaikkojen turva-alustapinnat matalia rantaniittyjä. Pääreitin varrella on rantaheinikkoa ja kivien rytmittämiä tulvareittejä. Puistokannelle on istutettu yli 50 merenrannan ja saariston kasvilajia, jotka kestävät paikan vaativia kasvuolosuhteita.

Koko kannen alueelle on asennettu hulevesien keräilykennosto. Hulevedet hyödynnetään mm. alueen kasvillisuuden käyttöön.

Istutusalueet lisäävät kaupunkiluonnon monimuotoisuutta, parantavat pienilmasto-olosuhteita ja akustiikkaa, suojaavat tuulelta ja vähentävät hulevesikuormitusta viemäriverkossa sekä sitovat ilman epäpuhtauksia.

Vuoden Ympäristörakenne -palkinto jaettiin nyt 29. kerran. Kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi tasokkaita ympäristökokonaisuuksia.

Hae sivustolta: