PILVILINNOJA: PÖYDÄLLE JÄÄNEITÄ SUUNNITELMIA

Suomen arkkitehtuurimuseon piirustuskokoelma sisältää suuren määrän toteutumattomia suunnitelmia, kilpailuehdotuksia ja koulutöitä. Nämä pöydälle jääneet suunnitelmat ovat monesti arkkitehtuurin historian kannalta jopa mielenkiintoisempia kuin toteutetut suunnitelmat. Niihin eivät ole vielä vaikuttaneet rakennuttajan muutosehdotukset eivätkä säästötoimet. Arkkitehdin tekemissä luonnoksissa ja kilpailuehdotuksissa kiteytyy usein suunnitelman keskeisin ajatus. Yksi ainoa piirustus saattaa sisältää tärkeän viestin syntyaikansa ihanteista tai siemenen arkkitehtuurin tulevasta kehityssuunnasta.
Pilvilinnoja. Pöydälle jääneitä suunnitelmia –tietopaketin ovat koonneet museon arkistonhoitaja Elina Standertskjöld ja amanuenssi Petteri Kummala. Valikoima pohjautuu museossa 2012 esillä olleen samannimisen näyttelyn materiaaliin. Julkaistut piirustukset kuuluvat museon kokoelmiin.
Tietopaketti on toteutettu osana Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. Euroopan kulttuuriympäristöpäivät on jokasyksyinen tapahtuma, joka aktivoi ihmisiä toimimaan oman kulttuuriympäristönsä ja -perintönsä omaleimaisuuden puolesta ympäri koko Euroopan. Suomessa tapahtumat keskittyvät syyskuun toiseen viikonloppuun 12.–14.9.2014. Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna teemalla ”Näkymätön kulttuuriympäristö”.http://www.mfa.fiJulkaistu 12.9.2014
Takaisin

Hae sivustolta: