Paimion parantolan tulevaisuuden turvaamiseksi perustetaan uusi säätiö

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on pyytänyt tarjouksia Paimion parantolan rakennuksista irtaimistoineen. Tarjousaika päättyy 30.11.2018.

Paimion parantolan kokonaisuuden säilyminen tulevaisuuteen toteutuu parhaiten perustamalla yleishyödyllinen säätiö, joka omistaa ja hallinnoi kokonaisuutta.

Perustettavan säätiön tarkoituspykälän mukaan sen tehtävä on arkkitehtuurin, tekniikan ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan henkisen ja materiaalisen pääoman sekä niihin liittyvien arvojen vaaliminen, edistäminen ja kehittäminen.

Säätiön perustajiksi on tarkoitus kutsua Alvar Aalto -säätiön lisäksi muita eturivin säätiöitä tekniikan, lääketieteen ja kulttuurin aloilta. Vähimmäispääoma perustamisvaiheessa on 50 000 euroa. Laajalla kansainvälisellä keräyksellä muodostetaan 2 miljoonan euron puskurirahasto.

Säätiö tulee omistamaan parantolan kokonaisuuden, vuokraamaan tiloja soveltuvaan käyttöön ja vastaamaan kohteen ylläpidosta oman huoltohenkilökunnan avulla.

Peruskorjaukset tehdään hallintasuunnitelman mukaisesti, modernin arkkitehtuurin ja green tech -tutkimushankkeina koulutus- ja kehittämisnäkökulmalla. Peruskorjauksille haetaan myös kansainvälistä rahoitusta.

Säätiö noudattaa Paimion parantolan säilyttämisen hallintasuunnitelmaa (http://www.alvaraalto.fi/paimio). Suunnitelmassa on asetettu tavoitteet kokonaisuuden käytölle, ylläpidolle, vaalimiselle ja tulevaisuudelle.

Säätiö tulee edistämään Paimion parantolan viemistä UNESCO:n maail-manperintölistalle yhdessä muiden Alvar Aallon merkittävimpien kohteiden kanssa.

Tulevaisuudessa Paimion parantola voi olla elävä arkkitehtuurin, hyvinvoinnin ja kulttuurin kokemuskohde

Paimion parantolamiljöö tarjoaa kokemuksia ja elämyksiä, jotka perustuvat autenttisuuteen, tieteeseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kävijät voivat yöpyä terassilla avoimen taivaan alla, tutustua värikkääseen ja hämmästyttävän nykyaikaiseen arkkitehuuriin sekä designiin 1930-luvun hengessä, istua maailman ensimmäisillä taivutetusta vanerista tehdyillä tuoleilla, poimia marjoja ympäröivässä metsässä, kuunnella luentoja mäntymetsään avautuvissa, valoisissa tiloissa. Tiloissa voidaan järjestää yritysten työhyvinvointitapahtumia, pop-up-tapahtumia, eri tieteenalojen tutkimusprojekteja, koulutustilaisuuksia, sekä tarjota vieraille ainutlaatuisia yöpymiskokemuksia.

Kiinteistö tarvitsee yhden päävuokralaisen, jonka käytössä on noin puolet kokonaisuudesta. Siitä saaduilla vuokratuotoilla voidaan ylläpitää kiinteistöä kuten nykyisinkin tapahtuu. Tällä hetkellä päävuokralaisena on vuoteen 2020 Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö, ja he ovat ilmaisseet kiinnostuksensa jatkaa toimintaansa rakennuksessa.

Muu parantolaan sijoittuva toiminta täydentää, monipuolistaa ja kansainvälistää Paimion parantolan merkittäväksi kansainväliseksi matkailukohteeksi. Sijainti on erittäin hyvä Turun läheisyydessä. Liikenneyhteydet lentokentille ovat erinomaiset.

Hae sivustolta: