Otto-Iivari Meurman -palkinto pitkän linjan kaupunkikehittäjille: Riitta Jalkanen, Pekka Pakkala, Mikael Sundman ja Matti Visanti

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää vuoden 2017 O-I Meurman -palkinnon Helsingin Kaupunkisuunnitteluviraston pitkäaikaisille arkkitehdeille ja kaupunkikehittäjille Riitta Jalkaselle, Pekka Pakkalalle, Mikael Sundmanille ja Matti Visannille. Palkinto myönnettiin SAFA 125 -juhlavuoden päätapahtumassa Arkkitehtipäivillä 19.5.
Otto-Iivari Meurman -palkinnon tarkoituksena on lisätä kiinnostusta suomalaiseen yhdyskunta- ja kaupunkisuunnitteluun.
– Tämä ansioitunut arkkitehtiryhmä on toiminut suunnannäyttäjänä suomalaisessa kaupunkisuunnittelussa ja kaavoituksessa jo 1970-luvulta aina tälle vuosituhannelle asti. Jalkanen, Pakkala, Sundman ja Visanti ovat toimineet yhteiskunnallisina vaikuttajina ja kaupunkisuunnitteluun liittyvän keskustelun avaajina ja innoittajina, ja luoneet laadukasta ja hyvää elinympäristöä useille pääkaupunkimme erilaisille asuin- ja työpaikka-alueille, palkintolautakunnan puheenjohtaja Emilia Saatsi perustelee valintaa.
Hyvää elinympäristöä tuhansille pääkaupungin asukkaille
Pekka Pakkala ja Mikael Sundman ovat jo 1970-luvun alusta asti tunnettu kaupunkisuunnittelun poleemisina uudistajina, kaupunkitutkijoina, -kehittäjinä ja kaavoittajina. Heidän kansainvälistäkin mainetta saavuttaneita töitään ovat Arabianrannan kaupunginosa uudenlaisine taidekonsepteineen ja laadukkaine lähiympäristöineen sekä sen ympärille muodostuva Itärannan kaupunginosien helminauha Kalasatamaan saakka. Heidän uransa suurena avauksena pidetään Helsingin Katajanokkaa, jonka suunnittelusta järjestetyn kilpailun he voittivat 1972. Kirjallisista töistä tunnetuimpia ovat Mikael Sundmanin ja Vilhelm Helanderin pamfletti ”Kenen Helsinki” (1970).
Matti Visannin merkittäviä suunnitelmia ovat mm. Helsingin Länsi-Pasila ja Pikku-Huopalahti, jotka edustavat 1980-luvun hyvää elinympäristöä ja laadukasta kaupunkisuunnittelua. Visanti tunnetaan pienipiirteisestä ja rakennustaiteellisesti korkealuokkaisesta ympäristön suunnittelustaan, johon kuuluvat tiiviisti integroituneena myös taideteokset ja värit.
Riitta Jalkasen taidonnäytteitä ovat mm. Helsingin ekologinen kaupunginosa Viikki, joka on toiminut aikansa pilottihankkeena ekologisen kaupunginosan ratkaisuissa ja on tunnettu myös kansainvälisesti. Jalkasen toinen laajan mittakaavan projekti on ollut uusi urbaani Kruunuvuorenrannan kaupunginosa, joka toteutuu parhaillaan. Jalkanen on myös kirjoittanut kaupunkisuunnittelusta mm. alan tunnetussa oppikirjassa ”Asuinaluesuunnittelu” (Jalkanen, Riitta; Kajaste, Tapani; Kauppinen, Timo; Pakkala, Pekka; Rosengren, Camilla 2004). Julkaistu 19.5.2017
Takaisin

Hae sivustolta: