Otto-Iivari Meurman -palkinto arkkitehti, TkT Maija Anttilalle

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on myöntänyt vuoden 2018 Otto-Iivari Meurman -palkinnon Kankaanpään kaupungin pitkäaikaiselle kaupunginarkkitehdille, tekniikan tohtorille Maija Anttilalle, joka on tehnyt pitkän ja merkittävän elämäntyön kaupunkisuunnittelijana sekä yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kulttuuripersoonana. Palkinto myönnettiin Arkkitehtipäivillä Oulussa 13.4.
Väsymättömästi hän on osallistunut keskusteluihin paremman rakennetun ympäristön puolesta ja Kankaanpään kaupunginarkkitehtina myös kantanut vastuun toteutuksista. Hänen intohimoinen suhtautumisensa rakennus- ja kaupunkitaiteeseen on ollut rakentavaa ja tavoitteellista, mikä on nähtävissä Kankaanpään monipuolisesti taiteellisessa kaupunkikuvassa, palkintolautakunnan puheenjohtaja Mikko Nurminen perustelee.
Maija Anttila on esimerkillään rohkaissut muiden pienten ja keskisuurten kaupunkien suunnittelijoita osallistumaan ja ottamaan osaamisensa edellyttämää roolia.
Maija Anttilan tie kaupunkisuunnittelijaksi alkoi piirtäjänä ja suunnittelijana Osmo Lapon arkkitehtuuritoimistossa ja jatkui arkkitehtiylioppilaana ja toimistoarkkitehtina Porin kaupungin asemakaavaosastolla. Porissa työskennellessään Maija Anttila toimi vastuullisena suunnittelijana kaavahankkeissa, joiden tuloksena syntyi muun muassa maankäytön suunnitteluoppaissa 1980-luvulla esimerkkinä käytetty Leppäkorven kaupunginosa.Taidekaupunki Kankaanpää – Yli sadan taideteoksen Taidekehä
Siirryttyään Kankaanpään kaupunginarkkitehdin virkaan 1980-luvun lopulla Maija Anttila ryhtyi määrätietoisesti kehittämään kaupunkia kokonaisvaltaisesti laadukkaalla kaupunkisuunnittelulla, arkkitehtuurilla ja kaupunkitaiteella. Kankaanpäähän nousi 1990-luvulla useita korkeatasoisia kohteita, mm. virastokeskus ja taidekoulu (Kouvo&Partanen) sekä lukio (Küttner Ky). Samoin peruskorjaussuunnittelu on ollut laadukasta (8-studio, Siren Arkkitehdit, Siven&Takala). Keskustan kehittämiseen on voitu panostaa monin EU-projektein (A-konsultit). Maija Anttila on ollut yhdessä Kankaanpään taidekoulun (rehtori Liisa Juhantalo) kanssa luomassa ja kehittämässä Taidekehää, yli sadan kaupunkirakenteeseen liittyvän teoksen kokonaisuutta. Maija Anttila väitteli tohtoriksi teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2008 aiheesta Taidekehän tarina. Kankaanpään kulttuurinen ja fyysinen muutos taidekaupungiksi diskurssien valossa.
Maija Anttila on osallistunut aktiivisesti rakennettuun ympäristöön liittyvään yleiseen keskusteluun. Rohkeasti hän on puolustanut arvokkaita rakennuksia, julkista kaupunkitilaa ja kaupunkitaidetta. Anttila on toiminut aktiivisesti paikallisessa taideyhdistyksessä ja Satakunnan taidetoimikunnassa, minkä myötä hänellä on ollut myös erinomainen näkemys kirjoittaa oikean mittakaavan tavoitteita ja toimenpiteitä asettava, laajasti kiitelty teos Kauas katse kantaa -Satakunnan arkkitehtuuripolitiikka.Julkaistu 13.4.2018
Takaisin

Hae sivustolta: