Olympiastadionin peruskorjaus on Vuoden 2020 Betonirakenne

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus on palkittu myös Vuoden 2020 Betonirakenteena. Kunniamaininnan sai Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri.

Helsingin Olympiastadion. Kuva: Tuomas Uusheimo

Helsingin Olympiastadionin perusparannus ja uudistaminen laajennusosineen on palkittu Vuoden 2020 Betonirakenne-palkinnolla. Tuomariston perusteluissa kiiteltiin kohteen vaativaa ja taitavaa arkkitehti- ja rakennesuunnittelua sekä laadukasta rakennuttamista. Betonirakenteet ja -pinnat ovat rakennuksen korjaus- ja laajennustyössä laajalti esillä niin ulko- kuin sisätiloissa. Perusparannus- ja laajennustyö on toteutettu hienostuneesti ja suojellun rakennuskokonaisuuden rakennustaiteelliset arvot huolella säilyttäen.

Arkkitehtien Yrjö Lindegrenin ja Toivo Jäntin suunnittelema Olympiastadion valmistui vuonna 1938. Stadionin vuoden 2020 ulkoarkkitehtuuri rakentuu entistetystä 1930-luvun betoniarkkitehtuurista, 1950-luvun peruskorjatuista osista sekä uudesta pohjoisaukiosta betonisine palvelukatoksineen. Perusparannuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasivat Arkkitehdit NRT Oy ja Arkkitehtitoimisto K2S Oy. Rakennesuunnittelusta vastasi Sweco Rakennetekniikka Oy.

Peruskorjaus palkittiin Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnolla lokakuussa 2020. Palkinnon saajan valitsi muusikko, näyttelijä Paula Vesala, joka perusteluissaan kuvaili stadionin alkuperäisen katsomon katoksen säilyttämistä ja kunnostamista varsinaiseksi uroteoksi. Vanha katos vahvistettiin kantavan betonirakenteen pintaan liimattavilla hiilikuituvahvikkeilla ja olemassa olleet rakenteet detaljeineen palautettiin 30-luvun asuun uusia innovatiivisia rakennetekniikoita käyttäen.

”Kohde on vaatinut erityisosaamista sekä uuden ja vanhan materiaalin että teknologian yhteensovittamista. Hankkeessa on hyödynnetty uusia innovatiivisia työ- ja korjausmenetelmiä. Hankkeen suunnittelu ja johtaminen ovat olleet poikkeuksellisen haastavia kokonaisuuksia”, Vuoden Betonirakenne -tuomaristo kiitti perusteluissaan.

”Nyt peruskorjattuna stadion laajennusosineen on osoitus hankkeesta, jossa eri osapuolien pitkäjänteisellä ja ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena on aikaansaatu laadukas lopputulos, joka on merkittävä osa Helsingin kansallismaisemaa ja osoitus muuntojoustavasta, kestävästä betoniarkkitehtuurista”, tuomaristo korosti.

Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri. Kuva: Tuomas Uusheimo
Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri. Kuva: Tuomas Uusheimo

Kunniamaininta Kirkkonummen pääkirjastolle

Kunniamaininnan Vuoden 2020 Betonirakenne -kilpailussa sai Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri. JKMM Arkkitehtien suunnittelema uusi kirjastotalo valmistui syksyllä 2020. Kohde on tuomariston mukaan hyvä esimerkki julkisesta rakentamisesta, missä monipuolisella betonin käytöllä on aikaansaatu kestävää ja laadukasta rakentamista.

Uusi kirjastotalo on Kirkkonummen kuntalaisten olohuone, joka kokoaa saman katon alle useita toimintoja ja palveluita. Kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja veistoksellinen arkkitehtoninen kokonaisuus, joka täydentää osaltaan Kirkkonummen historiallista miljöötä. Talon rakenteissa ja sisätilojen pinnoissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti. Betonirakenteilla ja betonipinnoilla on merkittävä rooli rakennuksen sisätilojen arkkitehtuurissa ja tunnelman luojana. Betoni materiaalina luo harmonisen kokonaisuuden muun sisustuksen kanssa.

Betoniteollisuuden Vuoden Betonirakenne -kilpailu on järjestetty vuodesta 1970 lähtien. Palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista. Lue lisää palkinnosta Betoniteollisuuden sivuilla.

Hae sivustolta: