Nuoria pohjoismaisia arkkitehteja esillä Venetsian biennaalissa

Suomalaista arkkitehtuuria on esillä kahdessa näyttelyssä ensi viikolla avautuvassa Venetsian 13. kansainvälisessä arkkitehtuuribiennaalissa. Biennaali on avoinna yleisölle 29.8.–25.11.2012.
Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteisnäyttely LIGHT HOUSES: ON THE NORDIC COMMON GROUND juhlistaa arkkitehti Sverre Fehnin suunnitteleman Pohjoismaiden paviljongin 50-vuotisjuhlavuotta. Kävijä kohtaa ainutkertaisen näyttelyn, joka on tilattu ja suunniteltu juuri tähän rakennukseen. Näyttelyyn on kutsuttu mukaan 32 paviljongin rakennusvuoden 1962 jälkeen syntynyttä arkkitehtiä – yksitoista Suomesta ja Ruotsista, ja kymmenen Norjasta – toteuttamaan käsitteellinen “talo”, joka kuvastaa tekijänsä arkkitehtuurikäsitystä. Installaatiomainen esillepano muodostaa pohjoismaisen nykyarkkitehtuurin moniäänisen “kuoron”, joka keskustelee ikonisen aseman saavuttaneen paviljonkirakennuksen kanssa. Mallien jalustat on suunnitellut professori Juhani Pallasmaa, Fehnin kollega ja henkilökohtainen ystävä.
Näyttely tuo esiin myös ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja ympäristökysymyksiä: Kuinka aikaansaada laadukasta arkkitehtuurisuunnittelua taloudellisten resurssien ja luonnonvarojen kannalta vaikeutuvassa maailmantilanteessa? Pohjoismainen nykyarkkitehtuuri tarjoaa esimerkillisiä lähestymistapoja, jotka ottavat kantaa aikamme globaaleihin haasteisiin. Arkkitehtuurimme perinteiset erityispiirteet – pelkistetty muotokieli, materiaalien niukkuus, luonnonvalon, luonnonympäristön ja rakennuspaikan huomioon ottaminen – edustavat myös vastuullisen ja kestävän rakentamisen periaatteita.
Suomesta näyttelyssä ovat mukana Arkkitehtitoimisto ALA, Anttinen Oiva Arkkitehdit, Avanto Arkkitehdit, Lundén Wikar Österlund, Hollmen Reuter Sandman Arkkitehdit, JKMM Arkkitehdit, Arkkitehtitoimisto K2S, Lassila Hirvilammi Arkkitehdit, NOW (Toivonen Tsuboi), Sanaksenaho Arkkitehdit ja Verstas Arkkitehdit.
Näyttelyn komissaarina on toiminut Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste ja kuraattorina pohjoismaisen arkkitehtuurin asiantuntija professori Peter MacKeith St. Louisista Yhdysvalloista. Näyttelyn järjestää Suomen arkkitehtuurimuseo yhteistyössä Ruotsin arkkitehtuurimuseon sekä Norjan valtion taide-, arkkitehtuuri- ja designmuseon kanssa. Näyttely on osa World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden ohjelmaa.Julkaistu 27.8.2012
Takaisin

Hae sivustolta: