Nuoren arkkitehdin Wuorio-palkinto Lassi Luotoselle

SAFA on myöntänyt vuoden 2020 Wuorio-palkinnon Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselta valmistuneelle Lassi Luotoselle diplomityöstä Puurakenteinen pienpanimo – Uudisrakennus Ruosniemen panimolle.

Havainnekuva Ruosniemen panimon ravintolasta. Lassi Luotonen.

Palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaimmaksi arvioidun diplomityön tekijälle.

– Suunnitelmassa rakennetaan Ruosniemen panimon uusi rakennus Telakkarantaan. Vanhan tehdasmiljöön vanha ja uusi arkkitehtuuri täydentävät kauniisti toisiaan. Tuotanto, myymälä, ravintolatoiminnan näkeminen ja aistiminen luo asiakkaalle mielenkiintoisen kokemuksen oluen valmistuksesta ja nauttimisesta, kertoo palkinnon saajan valinnut arkkitehti Pekka Mäki (Sigge Arkkitehdit).

– Työ on varmaotteinen ja ammattitaidolla laadittu. Se tuo puurakentamista esille hienolla, luontevalla tavalla. Sijoittuminen Helsingin Telakkarannan yhteyteen toimii hyvin. Panimo loisi matkailullisen lisän Telakkarannan miljööseen vahvistaen sen identiteettiä. Soisi, että työ toteutetaan esitettyyn paikkaan, Mäki perustelee valintaa.

Lassi Luotosen työn valvojana toimi professori Pekka Heikkinen ja ohjaajana arkkitehti Willem van Bolderen.

Ruosniemen panimon myymälän suunnitelma. Lassi Luotonen.

Pienpanimo elävöittää kaupunkikulttuuria

Lassi Luotosen diplomityön aihe syntyi kiinnostuksesta puurakentamiseen.

– Idea puurakenteisesta pienpanimosta urbaanissa ympäristössä oli erityisen ajankohtainen, koska Suomessa on tällä hetkellä ilmeinen pienpanimobuumi ja olutkulttuuri tuntuu kukoistavan. Kaupunkirakenteeseen ja kaupunkikuvaan sopivia uusia pienteollisuusrakennuksia ei juuri ole viime aikoina suunniteltu. Halusin tutkia, miten tällainen ”lähituotantolaitos” puurakenteisena sopii keskustaympäristöön, miten se istuisi vahvan identiteetin omaavalle telakka-alueelle ja mitä kaikkea se voisi tuoda lisää urbaaniin ympäristöönsä, Luotonen kertoo.

Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksiköstä parhaaksi valikoitui Aki Markkasen diplomityö Utö: Piilopaikka arjelta – retriittiarkkitehtuuria ulkosaaristoon. Työ tarjoaa hyvät puitteet toteuttaa hiljaisuuden arkkitehtuuria luontevasti saaristomaisemaan.

Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikön parhaaksi nousi Olli Pasasen diplomityö Tilavampien asuntojen aika? – Muunneltava asuinkortteli Helsingin Alppilaan. Siinä esitellään asumisen historiaan peilaten vaihtoehtoja erilaisista asuntopohjista.

 

Lisätietoja:

Pekka Mäki, p. 040 5441794
Lassi Luotonen, p. 050 564 0342

SAFAn hallituksen vuonna 1997 perustama Gerda ja Salomo Wuorion palkinto jaetaan tunnustukseksi nuorelle arkkitehdille. Palkinto jaetaan vuosittain ansiokkaimmaksi arvioidun diplomityön tekijälle.

Hae sivustolta: