Nuoren arkkitehdin Wuorio-palkinto Eero Okkoselle – tutkielma avaa näkymän Helsingin asuntorakentamiseen 1900-luvun alussa

Albertinkatu 19 ja 17. Kuva: Eero Okkonen.

Suomen Arkkitehtiliitto myöntää tämänvuotisen Wuorio-palkinnon Tampereen yliopistosta valmistuneelle Eero Okkoselle Arkkitehtipäivillä 6.5. Palkinto myönnetään diplomityöstä, joka on ansiokas tutkielma arkkitehti Gustaf Estlanderin asuntoarkkitehtuurista vuosisadan alun Helsingissä.

Gerda ja Salomo Wuorion mukaan nimetty palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaimmaksi arvioidun diplomityön tekijälle.

”Okkosen diplomityö Kerrostaloni on linnani – Gustaf Estlanderin arkkitehtuuri 1902–1915 avaa mielenkiintoisen ja raikkaan näkymän kaupunkikerrostalon ja Helsingin asuntorakentamisen voimakkaaseen kehitysvaiheeseen 1900-luvun alussa. Rakennuksia on analysoitu oivaltavasti aikalaisteoksiin ja -kirjoituksiin peilaten. Tutkielmaa leimaa vahva ymmärrys kaupunkirakentamisen reunaehdoista ja asumisen muuttuvista tarpeista”, palkinnon saajan valinnut Sami Vikström perustelee valintaa.

”Historiallisen kontekstin monipuolisesti huomioiva pohdinta yltää rakennusten ominaisuuksia  laajempien kysymysten äärelle: miten asuinrakentaminen kuvastaa aikansa yhteiskuntaa, ja voi samalla edistää ajassa orastavaa muutosta? Okkonen päätyy myös luontevasti arvioimaan Estlanderin yli sata vuotta käytössä säilyneiden rakennusten pitkäikäisyyden syitä”, Vikström toteaa.

Tuottelias arkkitehti loi kestävää asuntosuunnittelua

Estlander oli osakkaana ja johtajana useissa kerrostalojensa osakeyhtiöissä, toimien välillisesti rakennuttajana ja päättäen kokonaisratkaisuista. Hän rakennutti enimmäkseen vanhempiin kaupunginosiin: Kruunuhakaan, Punavuoreen, Kamppiin ja Ullanlinnan itäosiin.

”Estlander valikoitui aiheeksi katutuntumalla – hänen talonsa, eritoten Albertinkatu 19–17:n pari, herättivät ihmetystä Helsingissä kävellessä. Estlander oli 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen ahkerin kerrostaloarkkitehti Suomessa – eikä mitään kokonaistutkimusta ollut tehty”, Okkonen kertoo.

Estlanderin arkkitehtuurissa voisi olla opittavaa myös nykypäivän asuntosuunnitteluun. Läpi rungon ulottuvista asunnoista avautuu monipuolisia näkymiä ja leveät asuinhuoneet  tarjoavat mahdollisuuden monipuoliseen kalustukseen. Nämä ominaisuudet ovat  2020-luvun uudiskohteissa harvassa. Okkosen mukaan Estlanderin osin kummallinenkin ulkoarkkitehtuuri taas voisi opettaa löysäämään tyylitietoisuuden ruuvia.

”Estlanderin arkkitehtuuri on hyvin esittävää. Rakennuksissa on suoria viitteitä niin keskiaikaan kuin aikansa kansainväliseen avantgardeen, ja arkkitehtuuri on kaikkea muuta kuin hienovaraista. Toisaalta Estlanderin ulkoarkkitehtuuri heijastuu sisätiloihin luoden asuntoihin uniikkeja ominaisuuksia, jotka vahvistavat niiden identiteettiä.”

Eero Okkosen työn ohjaajana ja valvojana toimi Tampereen yliopiston arkkitehtuurin historian professori Olli-Paavo Koponen.

Aalto-yliopiston parhaaksi arkkitehtuurin diplomityöksi valittiin Hannin Alnimrin ”Inner City Life”, kehitysvisio Jordaniassa sijaitsevan Irbidin kaupungin keskusta-alueelle. Oulun parhaaksi nousi Sebastian Zulegerin työ ” A Guest House in the Woods”, suunnitelma vierasmajasta Oulangan kansallispuistoon.

Lisätietoja Wuorio-palkinnosta ja edellisten vuosien palkinnon saajat TÄSTÄ LINKISTÄ. 

Hae sivustolta: