Nordic Built Challenge -kilpailu alkaa

Lehdistötiedote, Nordic Built -organisaatio
Rakennusalalla alkaa 8. marraskuuta ainutlaatuinen kilpailu: Nordic Built Challenge. Kilpailussa etsitään parasta olemassa olevan rakennuksen kestävää korjauskonseptia. Viidelle voittajalle annetaan mahdollisuus oman ehdotuksen käytännön toteutukseen, ja koko kilpailun voittaja saa lisäksi miljoona norjan kruunua (noin 135 000 euroa).
Kilpailu on kaksivaiheinen, ja siihen kutsutaan mukaan koko rakennusala. Ensimmäinen vaihe on avoin ideakilpailu, jossa on matala osallistumiskynnys ja jossa ehdotukset arvioidaan nimettöminä. Yhteensä neljä ehdotusta per rakennus, eli yhteensä 20 ehdotusta, saa 300 000 norjan kruunua (noin 40 000 euroa) ja mahdollisuuden jatkaa kilpailun toiseen vaiheeseen. Tässä vaiheessa ehdotusten pitää olla realistisia ja valmiita toteutettaviksi.
Kunkin rakennuksen parhaan korjausehdotuksen tekijä saa mahdollisuuden solmia sopimuksen kiinteistönomistajien kanssa. Koko pohjoismaisen kilpailun voittaja saa lisäksi miljoonan norjan kruunun palkinnon.
Kilpailun perustana on Nordic Built Charter -peruskirja. Tässä kunnianhimoisessa asiakirjassa määritellään kymmenen periaatetta, joiden mukaan rakennettua ympäristöä tulevaisuudessa luodaan. Kilpailuehdotusten on tarkoitus havainnollistaa periaatteiden käytännön toteutusta. Avainsanoina ovat yhteistyö ja innovointi.
– Rakennusalalla pohjoismainen yhteistyö on valitettavasti kortilla. Tämä on sääli, koska kaikilla Pohjoismailla on tulevina vuosina edessään sama haaste: nykyisen rakennuskannan korjaaminen. Lisäksi meillä on yhteiset lähtökohdat, kuten samanlainen rakennusperinne ja ilmasto sekä ennen kaikkea yhteiset tavoitteet, joita myös Nordic Built Charter ilmentää. Kun otamme koko arvoketjun mukaan heti alusta lähtien ja teemme yhteistyötä yli toimiala- ja maarajojen, voimme oppia toisiltamme ja luoda yhteismarkkinat toimiville ratkaisuille. Niitä taas voidaan viedä Eurooppaan ja muualle maailmaan, sanoo Nordic Builtin projektipäällikkö ja Nordic Innovationin innovaatioasiantuntija Hans Fridberg.
Nordic Built Challengessa on viisi rakennusta, yksi kussakin Pohjoismaassa, ja voiton vievät ne, joilla on esittää parhaat ehdotukset näiden rakennusten korjauksista. Ehdotusten tulee olla innovatiivisia ja kestäviä mutta samalla realistisia – eli käytännössä ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisia.Nordic Built Challenge julkistetaan virallisesti Tukholman Kulturhusetissa 8. marraskuuta, ja mukaan on kutsuttu koko Pohjoismaiden rakennusala. Tilaisuudessa saa lisätietoja kilpailusta ja voi tavata viiden kiinteistön omistajat sekä potentiaalisia yhteistyökumppaneita.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen:www.nordicinnovation.org/nordicbuilt/events/launch-of-the-nordic-built-challenge/
Nordic Built on osa uutta innovaatio- ja elinkeinopolitiikan yhteistyöohjelmaa, josta Pohjoismaiden elinkeinoministerit sopivat lokakuussa 2011. Se on yksi ohjelman lippulaivahankkeista, joiden tavoitteena on vihreän kasvun edistäminen. Ohjelmaa rahoittavat Pohjoismaiden ministerineuvosto ja Nordic Innovation, joka toimii ohjelman sihteeristönä.
Nordic Built toteutetaan vuosina 2012–2014 kolmessa vaiheessa, ja ohjelman moduulit kattavat joukon toisiinsa liittyviä toimenpiteitä. Ensimmäisessä vaiheessa määriteltiin Pohjoismaiden rakennusalan haasteet ja mahdollisuudet, ja ne on nyt kirjattu Nordic Built Charter -peruskirjaan, joka on koko ohjelman ydin.Lehdistötiedote 29.10.2012PDF 87,3KtNordic Built Charter -periaatteetPDF 100,3KtLue lisääJulkaistu 29.10.2012
Takaisin

Hae sivustolta: