Mikki Ristolalle ja arkkitehtuurin laitokselle arvostettu RIBA-palkinto

Kansainvälisellä palkinnolla kannustetaan lahjakkuutta, innovatiivisuutta ja osaamista, ja se on yksi arvostetuimmista arkkitehtuurikoulutukselle ja -opiskelijoille myönnettävistä huomionosoituksista maailmassa.
Ristola suunnitteli diplomityönään Petäjäveden vanhalle kirkolle historiaa ja puurakentamisen uusinta tekniikkaa yhdistävän opastuskeskuksen. Mikki Ristolan diplomityölle myönnettiin myös vuoden 2016 Wuorio-palkinto parhaasta diplomityöstä.
Mikki Ristolan diplomityö ” Petäjäveden vanhan kirkon opastuskeskus” on palkittu kunniamaininnalla RIBA President’s Medals 2016 -kilpailussa. Royal Institute of British Architects RIBA on myöntänyt arvostetun palkinnon vuodesta 1836 lähtien. Kansainvälisellä palkinnolla kannustetaan lahjakkuutta, innovatiivisuutta ja osaamista, ja se on yksi arvostetuimmista arkkitehtuurikoulutukselle ja -opiskelijoille myönnettävistä huomionosoituksista maailmassa.
Petäjäveden vanha kirkko on nostettu UNESCOn maailmaperintöluetteloon suomalaisen, keskiaikaisen puukirkkoarkkitehtuurin perinteen edustajana. Kirkko on suosittu matkailukohde, mutta sen yhteydessä ei ole tiloja vierailijoita ja matkailijoita varten. Mikki Ristolan suunnittelema uusi opastuskeskus kokoaa palvelut saman katon alle kirkon läheisyyteen. Suunnitelma juhlistaa kirkon 250. syntymäpäivää ja se on toteutettu yhteistyössä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen Puustudion kanssa.Vanha perinne, uusi tulkinta
Uusi opastuskeskus ilmentää Petäjäveden vanhan kirkon keskeisiä arkkitehtonisia piirteitä kokonaisvaltaisen puun käytön sekä rakenteen ja tilan erityisen suhteen kautta. Keskiaikaisille kirkoille johtavien teiden varsille muodostui tyypillisesti aittarivistöjä, joihin seurakuntalaiset saattoivat jättää hevosensa ja muut kantamuksensa suojaan jumalanpalveluksen ajaksi. Samaan tapaan keskiaikaisen puukirkon apurakennuksena palveleva uusi opastuskeskus voidaankin nähdä eräänlaisena nykyaikaisena tulkintana näistä perinteisistä aittarivistöistä.
Petäjäveden vanha kirkko hyödynsi aikansa parasta tietoa puun käytöstä rakentamisessa. Saman tekee myös opastuskeskus, jonka suunnittelussa on huomioitu erityisesti esivalmistuksen ja digitaalisten työstötapojen mahdollisuudet ristiinliimattujen massiivipuuelementtien (CLT) valmistuksessa.
Työn tilaaja on vanhaa kirkkoa hallinnoiva Vanhan kirkon säätiö, joka hakee parhaillaan hankkeeseen rahoitusta ja yhteistyökumppaneita toteutusta varten.
Mikki Ristolan diplomityön ohjasivat professorit Pekka Heikkinen ja Niko Sirola. Ristola valmistui arkkitehtuurin laitokselta vuonna 2015 ja on osakkaana helsinkiläisessä Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit -toimistossa. Tällä hetkellä toimisto suunnittelee muun muassa Helsingin Jätkäsaareen rakennettavaa uutta peruskoulua, joka on seurausta yleisen arkkitehtuurikilpailun voitosta vuonna 2015.http://www.petajavesi.fi/kirkkohttp://www.woodprogram.fihttp://www.aor.fiJulkaistu 8.12.2016
Takaisin

Hae sivustolta: