Mies van der Rohe -palkinto Ranskaan

Kuva: Philippe Rualt.

EU:n vuoden 2019 Mies van der Rohe -palkinto meni sosiaalisen asuntotuotannon peruskorjaushankkeelle Ranskaan. Bordeauxissa sijaitsevien kolmen rakennuksen kunnostuksen ovat suunnitelleet yhdessä kolme arkkitehtitoimistoa, Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture ja Christophe Hutin Architecture. Voittajat palkittiin 60 000 eurolla.

Palkintoperustelujen mukaan rakennusten uudistaminen parantaa merkittävästi asukkaiden elinympäristöä ja elämänlaatua. Korjausrakentamisen myötä rakennusten asunnot ovat tilavampia ja niistä on paremmat näkymät.

Projektin aikana kartoitettiin tarkasti, mitä rakennuksissa tulee säilyttää ja mitä lisätä. Asuntoihin rakennettiin suuria talvipuutarhoja ja parvekkeita, jotta saatiin enemmän tilaa ja luonnonvaloa. Pienet ikkunat korvattiin suurilla lasitetuilla liukuovilla, joista pääsee talvipuutarhoihin.

Lisäksi kunnostettiin rakennusten teknisiä ominaisuuksia. Jokaisessa rapussa esimerkiksi vanhat hissit korvattiin suuremmilla ja täydennettiin uusilla hisseillä. Myös rakennusten sisääntulotiloja ja talojen edustalla olevia piha-alueita paranneltiin.

Joka toinen vuosi jaettava Mies van der Rohe -palkinto perustettiin vuonna 1987. Tänä vuonna palkinnon saajaksi oli ehdolla yhteensä 383 kohdetta 38 maasta. Suomalaiskohteista ehdokaslistalla oli mukana ALA Arkkitehtien suunnittelema Helsingin keskustakirjasto Oodi.

Yksityiskohtaisemmat palkintoperustelut voi lukea täältä.

Hae sivustolta: