Länsimetro ja Aurora Experience palkittiin Vuoden valaistuskohde 2019 -palkinnolla

Aurora Experience. Kuva: Jaakko Posti.

Sähkö Valo Tele AV -messuilla Jyväskylässä järjestetyssä palkintojenjaossa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2019 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei Länsimetro, ja ulkovalaistussarjan voitti Aurora Experience.

Länsimetro on Helsingistä Espooseen ulottuva metron läntinen osa, joka koostuu kahdeksasta maanalaisesta asemasta. Kohteen valaistussuunnittelusta vastasi VALOA design Oy.

– Asemilla valaistus ja arkkitehtuuri toimivat saumattomasti yhteen. Joillain asemilla valaistuksella ja valotaiteella on oma selkeä roolinsa – joillain se väistyy ja tukee hienovaraisesti arkkitehtuuria. Valaistus on toteutettu energiatehokkaasti ja häikäisemättömästi nykyaikaisella tekniikalla. Länsimetron asemien arkkitehtoniset valaistustoteutukset ovat virkistävä poikkeus tavanomaisista metroasemien valaistuksista. Laadukas ympäristö saa matkustajat tuntemaan, että suunnittelussa on toimivuuden lisäksi pyritty lisäämään myös heidän viihtyvyyttään, perustelee tuomaristo palkitsemista.

Länsimetro. Kuva: Petri Vuorio.

Ulkovalaistussarjan voittanut Aurora Experience on Saariselän hiihtokeskukseen Suomen pisimmän pulkkamäen yhteyteen toteutettu valaistus. Suunnittelun lähtökohtana oli alueelle tehty taidesuunnitelma, jonka pohjalta valaistus hyödyntää Lapin tunturiluontoa ja mytologiaa. Valaistuksen suunnitteli WhiteNight Lighting Oy.

– Valaistus kertoo väreillään ja projisoiduilla kuvillaan tarinaa revontulista ja perimätiedosta. Samalla se saattelee laskijaa turvallisesti alas rinnettä. Toteutuksessa on käytetty nykyaikaista valaistustekniikkaa ja valaistusohjausta. Perinteisten laskettelurinteiden valaistuksesta poikkeavalla tavalla tässä kohteessa on suurelta osalta valon avulla luotu uusi kiinnostava ja vaikuttava vetonaula hiihtokeskusmaailmaan, tuomaristo perustelee.

Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.

Hae sivustolta: