Kymmenen suomalaiskohdetta ehdolla Mies van der Rohe -palkinnon saajaksi

Anssi Lassilan toimisto OOPEAA – Office for Peripheral Architecture on saanut peräti kolme palkintoehdokkuutta: Suvelan kappeli Espoossa, Puukuokka Jyväskylässä ja Periskooppi-näkötorni Seinäjoella. Muut suomalaisehdokkaat ovat JKMM:n OP-ryhmän pääkonttori Vallilassa, Avanto Arkkitehtien Löyly Hernesaaressa, Playan Kotisaarenkadun asuinkerrostalo Arabianrannassa, Esa Ruskeepään Opinmäen koulu Espoossa, Heikkinen–Komosen Kangasala-talo sekä Anttinen Oivan loma-asunto saaristossa.
Lisäksi suomalaisista arkkitehdeista ovat ehdolla Kari Järvinen ja Merja Nieminen hienolla Eliel Saarisen 100 vuotta sitten suunnitteleman kirkon restaurointi- ja laajennustyöllään. Tarton Paavalin kirkko löytyy Viron seitsemän ehdokkaan listalta. Ruotsin kuuden ehdokkaan joukossa on Kai Wartiaisen toimiston a+d Reppen Wartiaisen suunnittelema Katcha Norrköpingissä.
Eniten ehdokkaita on Ranskasta ja Espanjasta, 28 kummastakin. Palkintoehdokkaat nimeää eri Euroopan maista kutsutut asiantuntijat ja eurooppalaiset arkkitehtiliitot sekä lisäksi kuudentoista museon ja instituutin muodostama ohjausryhmä. Suomesta ehdokkaita nimesivät Suomen Arkkitehtiliitto SAFA sekä Arkkitehti-lehden päätoimittaja Jorma Mukala ja Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh. Eri maiden arkkitehtiliitot saavat ehdottaa vain omien jäsentensä suunnittelemia tai omaan maahansa toteutettuja rakennuksia, muut nimeäjät voivat ehdottaa kohteita vapaasti. Kaikkien rakennusten tulee kuitenkin olla eurooppalaisten arkkitehtien suunnittelemia ja Euroopan unionin alueelle toteutettuja – onhan kyseessä Euroopan arkkitehtuuripalkinto.
Seitsenhenkinen tuomaristo valitsee ehdokkaiden joukosta neljäkymmentä finalistia, jotka julkaistaan alkuvuodesta, ja myöhemmin keväällä voittajat. Tuomariston puheenjohtajana toimii lontoolais-zürichiläisen Sergison Bates Architectsin perustaja professori Stephen Bates. Yksi tuomariston jäsenistä on Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste. Pääpalkinnon lisäksi jaetaan kunniamaininta uransa alussa olevalle arkkitehdille tai työryhmälle. Yksi palkinnon tavoitteista onkin tukea nuoria suunnittelijoita ja edistää arkkitehtien liikkuvuutta Euroopassa. Ensimmäisen Mies van der Rohe -palkinnon sai vuonna 1988 Álvaro Siza Vieira. Tänä vuonna palkintosumma on 60.000 euroa, ja Emerging Architect -palkinnon voittaja saa 20.000 euroa.
Lisätietoa palkinnosta Fundació Mies van der Rohen sivuilta: http://www.miesarch.com/Julkaistu 30.1.2017
Takaisin

Hae sivustolta: