Koululaisten suunnittelukilpailun voitto Tehtaanmäen koululle Kouvolaan

Tehtaanmäen koulun 4. luokka riemuitsee suunnittelukilpailun voitosta. Kuva: Petteri Kari.

Alvar Aalto -säätiö ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo järjestivät Alvar Aalto -kouluille suunnatun suunnittelukilpailun, joka juhlistaa arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta ja valtakunnallista Arkkitehtuurin päivää. Palkinto luovutettiin voittajille Kouvolassa Tehtaanmäen koululla 3. helmikuuta.

Ovenkahvan suunnittelukilpailulla etsittiin luovia, kekseliäitä ja hyvin perusteltuja ehdotuksia, jotka ottavat huomioon myös tilan ja ympäristön, johon ovenkahva on suunniteltu. Kilpailuun saapui yhteensä 37 ehdotusta kahdeksasta ala- ja yläkoulusta. Jokainen kilpailuun osallistunut luokka valitsi yhden työn kilpailuun lähetettäväksi.

Sympaattinen Eläinsairaalan ovenkahva sulatti tuomariston sydämet

Suunnittelukilpailun ensimmäisen palkinnon voitti Kouvolan Tehtaanmäen koulun 4. luokan Joafiina Teiskosen ehdotus Eläinsairaalan ovenkahva.

– Eläinsairaalan kahva oli yksi kilpailun koskettavimmista töistä. Hienot materiaalit, oivaltava pieni silmälappu ja nalle. Lohdullinen sisäänkäynti vaikeassa tilanteessa. Joskus näissä asioissa on kuunneltava sydäntään ja siksi tuomaristo päätyi valitsemaan työn kilpailun voittajaksi, perusteli tuomaristo palkitsemista.

Tehtaanmäen koulun rehtori Harri Luiskari kertoo koko luokan riemuinneen yhdessä voitosta.

– Kilpailuun mukaan lähteminen oli luontevaa, koska olemme mukana Alvar Aalto -koulujen verkostossa. Työskentely oli tiivistä, millä pyrittiin pitämään aihe ja ideat tuoreina sekä kohdentamaan energia suunnittelutehtävään, Luiskari sanoo.

Alakoulujen -sarjassa (1.-6. luokat) kunniamaininnan saivat Tikkaovenkahva Kauttuan koulusta Eurasta sekä ehdotukset Kättelykäsi ja Vuokko Tiirismaan peruskoulusta Lahdesta.

Yläkoulujen -sarjassa (7.-9. luokat) kunniamaininta myönnettiin ehdotuksille Koivu ja Kieppi Tiirismaan peruskoulusta ja ehdotukselle Vanhainkodin pehmeä sankari Myllytullin koulusta Oulusta.

Erityiskunniamaininnan sai Alajärven Paavolan koulun 1.-luokan ehdotus Kultainen ovenkahva. Työtä kiiteltiin sen oivaltavuudesta ja toteutuksessa tavoitetusta materiaalintunnusta – hienosti hohtavasta kultaisesta väristä.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat arkkitehti Minna Lukander, taiteilija Meiju Niskala, lukiolainen Ville Sekki, muotoilija ja arkkitehti Ilkka Suppanen sekä dokumentti- ja elokuvaohjaaja Virpi Suutari. Kilpailutoimikunnan puheenjohtajana toimi intendentti Mia Hipeli Alvar Aalto -säätiöstä.

Suunnittelukilpailun ensimmäinen palkinto on Abloyn sponsoroima 500 euron rahalahja, joka jaetaan voittaneen ehdotuksen luokalle yhteisesti käytettäväksi. Muille kilpailussa sijoittuneille jaettiin Alvar Aalto -säätiön ja Archinfon sekä yhteistyössä mukana olleiden Arkkitehtuurimuseon, Designmuseon ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn tuotepalkintoja ja opastettuja kierroksia museoihin.

Kaikki kilpailuun lähetetyt ehdotukset löytyvät Alvar Aalto -säätiön verkkosivulta.

Hae sivustolta: