Kirjastot ympäri Suomen viettävät arkkitehtuurin teemaviikkoa 1.–7.10.2018

Arkkitehtuurin teemaviikkoon osallistuu yli 20 kirjastoa eri puolilta Suomea. Lokakuun ensimmäisenä maanantaina, kansainvälisenä arkkitehtuurin päivänä, alkavalla viikolla kirjastot esittelevät arkkitehtuuriaiheista kirjallisuutta ja tarjoavat erilaisia näkökulmia oman kirjastorakennuksensa arkkitehtuuriin.

Arkkitehtuurin teemaviikko on käynnissä olevan Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen näyttelyn oheistapahtuma. Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon tuottama näyttely ’Mind-Building’ esittelee suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin kehittymistä kautta aikojen päätyen joulukuussa 2018 aukeavaan Helsingin keskustakirjasto Oodiin. Näyttely esittelee eri teemojen valossa seitsemäntoista eri aikakausien kirjastorakennusta nostamalla kustakin esiin jonkin sen erityispiirteen.

Venetsian arkkitehtuuribiennaali on maailman tärkein eri maiden arkkitehtuurin esittäytymisareena. Suomen tämänvuotinen näyttely on nostanut suomalaisen kirjastolaitoksen ja sen merkityksen sivistysyhteiskuntamme kehitykselle useiden kansainvälisten medioiden otsikoihin – muun muassa CNN, The Times, The Guardian ja Financial Times ovat kirjoittaneet aiheesta.

Suomalaiset ovat ahkeria kirjastonkäyttäjiä: vuosittain lainataan jopa 68 miljoonaa kirjaa. Maailmalla suomalaisen kirjaston erikoisuutena pidetään kuitenkin sen tarjoamia monipuolisia mahdollisuuksia tekemiseen, oppimiseen ja kansalaisaktiivisuuteen.

Kirjaston toiminnallisuutta nostetaan esiin myös Mind-Building-näyttelyssä, joka on muuttanut Alvar Aallon suunnitteleman biennaalipaviljongin kirjastonomaiseksi tilaksi. Näyttelyssä voi katsoa videoita, kuunnella musiikkia tai vaikkapa ladata puhelintaan samalla, kun istuu lukemassa esillä olevaa kirjallisuutta. Kirjastojen arkkitehtuuriviikolla biennaalin tunnelmaan pääsee omassa kotikirjastossaan, sillä Mind-Building-katalogi, joka on oleellinen elementti Suomen Aalto-paviljongin näyttelyssä, on selailtavissa mukana olevissa kirjastoissa.

Venetsian arkkitehtuuribiennaali on avoinna 25.11.2018 saakka. Aalto-paviljongissa järjestetään marraskuussa työpajoja, joita ohjaavat Helsingin kaupunginkirjaston kirjastonhoitajat. Lisäksi Archinfo järjestää 21.11. Venetsiassa suomalaisen kirjastoarkkitehtuuriseminaarin.

Mind-Building-katalogi löytyy digitaalisena osoitteesta mind-building.fi. Näyttelyn kirjastoihin voi tutustua myös navi.finnisharchitecture.fi-palvelussa.

Maailmanlaajuisesti vietettävää kansainvälistä arkkitehtuurin päivää 1.10. juhlistetaan Suomessa myös julkistamalla Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voittaja. Viime vuoden Finlandia-palkinnon voittaja Harald Herlin -oppimiskeskus (Alvar Aalto 1970 / Arkkitehdit NRT ja JKMM Arkkitehdit 2016) on yksi Mind-Building-näyttelyn kirjastoista.Julkaistu 1.10.2018
Takaisin

Hae sivustolta: