Historian ja tulevaisuuden museon kilpailun voitti Sigge Arkkitehdit

Kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun uuden museon suunnittelusta Aurajoen rantaan ja Turun linnan läheisyyteen on voittanut Sigge Arkkitehdit pääsuunnittelijanaan turkulainen Pekka Mäki.

Historian ja tulevaisuuden museo, 1. palkinto Squama, Sigge Arkkitehdit

Turun kaupunki järjesti yleisen arkkitehtuurikilpailun Linnanniemeen sijoittuvasta Historian ja tulevaisuuden museosta. Voittajaksi valittiin yli neljänsadan saapuneen ehdotuksen joukosta Sigge Arkkitehtien työ ”Squāma”. Työryhmän vetäjänä ja pääsuunnittelijana toimi arkkitehti SAFA Pekka Mäki.

Kolmas palkinto jaettiin kahden ehdotuksen kesken. Yhdessä kolmannelle sijalle ylsivät Karla Sivulan ja Pekka Sivulan ehdotus ”Nousu tyrskykallioille” ja Ilkka Salmisen, Riina Palvan, Jussi Palvan ja Väinö Nikkilän (Verstas Arkkitehdit Oy) suunnitelma ”Airut”.

Kolme työtä lunastettiin: Veikko Ojanlatvan ja Tuukka Vuoren (Playa Arkkitehdit Oy) “Delorean”, Cheungvogl-toimiston “Poetic Natures” ja Aaro Arton “Aura”. Kunniamainintoja annettiin kymmenen. 

Uusi museo sijoittuu kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävään paikkaan, Aurajoen rantaan ja Turun linnan läheisyyteen. Museon tontti on osa kehittyvää Linnanniemen aluetta, jonka suunnittelusta järjestettiin ideakilpailu vuonna 2020. 

Arvostelupöytäkirjassa todetaan, että monet parhaista ehdotuksista hyödyntävät alueen historiaa ja antavat viittauksia nykyisiin rakennuksiin, esimerkiksi Turun linnan kuparikattoon, puutaloihin sekä vanhoihin makasiineihin. Onnistuneimmissa suunnitelmissa museon arkkitehtuuri ei kilpaile Turun linnan kanssa. Monet kilpailijat olivatkin muotoilleet rakennuksen niin, että se näyttää koostuvan useammasta pienemmästä osasta, kerrotaan ehdostusten yleisarvostelussa. 

Pöytäkirjassa kuvataan, että voittajaehdotuksessa rakennus on jaettu seitsemään samanmuotoiseen, mutta eri pituiseen osaan. Kaikilla on harjakatto, jonka huippu on leikattu, mikä “antaa rakennukselle modernin ilmeen”. Tuomaristo tulkitsi, että museon muodon idea on haettu sataman entisistä varasto- ja venevajarakennuksista. 

Katso tekijätiedot ja tutustu arvostelupöytäkirjaan kilpailukalenterissa.

Historian ja tulevaisuuden museo, 1. palkinto Squama, Sigge Arkkitehdit
Historian ja tulevaisuuden museo, 1. palkinto Squama, Sigge Arkkitehdit

 

Historian ja tulevaisuuden museo, jaettu 3. palkinto ”Nousu tyrskykallioille”, Karla Sivula, Pekka Sivula
Historian ja tulevaisuuden museo, jaettu 3. palkinto ”Airut”, Verstas Arkkitehdit

 

Hae sivustolta: