Kestävän kehityksen Tunnustuspaanu TkT Kimmo Kuismaselle

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on myöntänyt vuoden 2017 Tunnustuspaanun arkkitehti Kimmo Kuismaselle pitkästä elämäntyöstä ekologisesti kestävän rakentamisen hyväksi. Ilmastotietoinen suunnittelu on hänen erityisosaamistaan.
Kimmo Kuismanen on oululainen arkkitehti ja tekniikan tohtori, joka on toiminut pitkään ekologisesti kestävän rakentamisen parissa niin tutkijana kuin suunnittelijana. Hänellä on ollut oma toimisto vuodesta 1974, ja vuodesta 1992 hän on toiminut suomalais-norjalais-saksalais-ranskalaisen arkkitehtitoimisto CASE consult Ltd:n toimitusjohtaja.
– Paikallinen pienilmasto ja ekologinen kestävyys ovat olleet Kuismasen toiminnan punainen lanka. Niin kaavoitus- kuin talonrakennushankkeensa Kuismanen aloittaa paikan analysoinnilla. Paikan henki suunnittelun lähtökohtana on vaativa, koska se edellyttää jokaiselle toimeksiannolle oman filosofiansa, EKO-SAFAn puheenjohtaja Pekka Hänninen perustelee.
– Toimiston suunnittelutyö pohjautuu tutkimuksiin ja koerakentamishankkeisiin. Lisäksi käyttäjät on otettu usein mukaan suunnitteluun.
Vuonna 2008 Kuismanen väitteli aiheesta ” Climate-conscious Architecture – Design and Wind Testing Method for Climates in Change”. Tutkimuksen päätavoitteena oli kehittää käytännöllisiä suunnitteluvälineitä, joilla voidaan parantaa ympäristöä, mikroilmastoa sekä rakennusten ja kaavojen energiataloutta eri ilmastovyöhykkeillä, sekä varautua ilmaston muutokseen.
Pienilmaston lisäksi Kuismanen on tutkinut ekologisia materiaaleja, tiivistä ja matalaa puurakentamista sekä kehittänyt ekologisia kortteleita yhdessä VTT:n kanssa.Hiilivapaa asuinalue Norjan Trondheimiin
Kuismanen on suunnitellut Brøsetin alueelle Trondheimiin Norjaan hiilivapaata asuinaluetta, jossa arkkitehtuuri kannustaa muuttamaan elämäntapaa ekologisemmaksi. Hän on ollut mukana myös Kalasataman kaavoituksessa pohtimassa, kuinka ilmaston muutokseen alueella olisi varauduttava. Turussa Jyrkkälän kaupunginosaan tehdään paraikaa saneerausta, jossa alueen tuleva elinkaari seuraavan 50 vuoden ajan on huomioitu.
Helsingin Viikissä sijaitseva Ympäristötalo oli valmistuessaan vuonna 2011 Suomen energiatehokkain toimistorakennus. Teknisen energiatehokkuuden ja runsaan uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämisen lisäksi rakennuksessa on pyritty ohjaamaan käyttäjiä energiatehokkaisiin valintoihin: portaikko on suunniteltu hissiä houkuttelevammaksi ja pyöräilijöille on hyvät pukeutumis- ja säilytystilat. Ala-aulan näytöltä voi seurata rakennuksen energiankulutusta ja -tuotantoa.
– Kuismasen palkitsemisella SAFA haluaa nostaa ilmastonmuutoksen ja ääri-ilmiöihin sopeutumisen sekä ilmastotietoisen suunnittelun laajempaan keskusteluun, Hänninen sanoo.Julkaistu 15.2.2018
Takaisin

Hae sivustolta: