Juha Leiviskälle The Daylight Award -palkinto

Akateemikko Juha Leiviskä on palkittu päivänvalon käytöstä arkkitehtuurissaan. Hän hyödyntää töissään päivänvaloa taitavasti ja tekee siitä kiinteän osan rakennuksia.

Juha Leiviskä vuonna 1999 arkkitehtitoimistossaan. Kuva: Juha Leiviskän arkisto.

Kansainvälinen The Daylight Award -palkinto myönnetään joka toinen vuosi. Kategorioita on kaksi: päivänvalo arkkitehtuurissa sekä päivänvalon tutkimus. Tutkimuspalkinnon sai Oxfordin yliopiston uni- ja vuorokausitutkimuksen johtaja, professori Russell Foster.

Juha Leiviskä, 84, on yksi merkittävimmistä suomalaisista nykyarkkitehdeista. Palkinnon myöntäjien mukaan Leiviskän valonkäyttö on erityistä: valo ei vain valaise pintoja, vaan se on kuin lähtöisin arkkitehtonisesta tilasta itsestään. Perusteluissa nostetaan esille Leiviskän kyky kiinnittää huomiota päivänvalon laatuun ja voimakkuuteen asuntojen suunnittelussa: hän huomioi asukkaiden mukavuuden ja hyvinvoinnin.

Leiviskän valonkäyttö heijastaa pohjoismaisten metsien luonnollisia valo-olosuhteita – siinä voi havaita lehvistön läpi tunkeutuvaa vastavaloa tai koivun valkoisten runkojen pystysuoria rytmejä.

Hyvän Paimenen kirkko Pakilassa, Helsingissä (1997–2003). Kuva: Arno De La Chapelle.

Leiviskän ensimmäinen merkittävä rakennus oli Kouvolan kaupungintalo, jonka hän suunnitteli 1960-luvun lopulla yhteistyössä Bertel Saarnion kanssa. Sittemmin Leiviskä on kerännyt kansainvälistä huomiota suunnittelemillaan poikkeuksellisen hienostuneilla kirkoilla ja seurakuntarakennuksilla. Urallaan hän on suunnitellut myös valaisimia.

Leiviskän arkkitehtuuri on inhimillistä, rauhoittavaa ja optimistista. Rakennusten lempeä tunnelma kutsuu vierailijan luokseen.

”Arkkitehtuuri on lähempänä musiikkia kuin kuvataiteet. Jotta rakennuksia voidaan pitää arkkitehtuurina, rakennusten sekä niiden sisätilojen ja yksityiskohtien on oltava orgaaninen osa ympäristöä. Minulle rakennuksen merkitys syntyy vain vastakohtana ympäristölle, elämälle ja valolle”, Leiviskä sanoo.

 

Hae sivustolta: