Habitare-suunnittelukilpailun pääpalkinto Elina Ulvion työlle ”Heijastin”

Messukeskuksen ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun järjestämän kilpailun teemana oli tänä vuonna Unitila. Palkintosumman, 10 000 euroa, lahjoitti Suomen Messusäätiö.
Päätuomari, akateemikko, arkkitehti Juha Leiviskä päätti jakaa palkinnon kaikkien finalistien kesken. Toinen palkinto, 2500 euroa, meni työparin Topi Mäkinen ja Kirsi Ihalainen työlle ”LADON UNI”. Kolmannen sijan jakoivat Tiia Viikilän, Suvi Viitamäen, Anni Raasmajan ja Anders Jönssönin ”KAJO” ja Mira Köymärin ”UNESSANOMA”, jotka kukin saivat 1250 euroa. Kaikki finalistityöt ovat esillä Habitaressa 18.–22.9.2013.
Kahdettatoista kertaa järjestetyssä Habitare-suunnittelukilpailussa kilpailijoiden tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa ajatuksia tilasta ja sen mahdollisesta esineistöstä. Kaikkiin aisteihin vetoava Unitila on paikka, jossa voi uneksia paremmasta maailmasta. Kevytrakenteinen elementti suunnitellaan sijoitettavaksi julkiseen sisätilaan.
Juha Leiviskän mukaan Elina Ulvion työ Heijastin poikkesi muista jo ensimmäisessä vaiheessa, ja lopputulos ylitti odotukset. Heijastukset moninkertaistuvat. Värit muuttuvat tilojen läpi kuljettaessa, katsomiskulmasta riippuen. Akryyli on vaihdettu lasiksi, hiekkapuhalletut sivuseinät ja katto läpäisevät valon, mutta poistavat ympäristön aiheuttamat häiriöt. Heijastin on yksinkertaisesti ja selkeästi toteutettu rikas tilakokemus.
Topi Mäkisen ja Kirsi Ihalaisen LADON UNI on toteutettu vanhoista hirsistä, joista on rakennettu voimakas, puhutteleva tila. Vanhan puun tuoksu ja koskettelu aiheuttaa väristyksiä. Äänet ovat tulleet mukaan, hirret soivat ja värisevät, tuuli humisee. Unitila on saavutettu uusin keinoin.
Mira Köymärin työssä UNESSAOMA paperirullien kautta siivilöityvä himmeä valo ja niiden pehmentämät ympäristön äänet toimisivat lempeänä kehtolauluna. Lopputuloksena on miltei sakraali tila, jossa valo siivilöityy kauniisti. Ollaan äidin lempeässä sylissä. Tiia Viikilän, Suvi Viitamäen, Anni Raasmajan ja Anders Jönssönin KAJOssa uneen vaivuttavat luonnon valo- ja ääni-ilmiöt on toteutettu nykytekniikan avulla.
Habitare-suunnittelukilpailuun voivat osallistua Suomessa arkkitehtuurin ja muotoilun opetusta antavien yliopistojen, korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten opiskelijat, myös ulkomaalaiset opiskelijat tai opiskelijoiden muodostamat työryhmät. Kaikki tämän vuoden finalistit opiskelevat Aalto-yliopistossa. Kaksivaiheisen kilpailun ensimmäisen vaiheen tuomariston
puheenjohtajana toimi professori Helena Hyvönen.Elina Ulvion työ Heijastin Julkaistu 19.9.2013
Takaisin

Hae sivustolta: