EU:n ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkinto Suomeen

Joensuulaisen Tuupovaara-Seuran hanke on saanut Euroopan unionin ja eurooppalaisen kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran tämänvuotisen kulttuuriperintöpalkinnon. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen hallinnoimassa hankkeessa Tuupovaara-Seuran palkkaamat pitkäaikaistyöttömät saivat työtä sekä mahdollisuuden kouluttautua restauroinnin ammattilaisiksi. Käytännön restaurointiosaamisen lisäksi ”Työtä ja restaurointiosaamista Joensuun maaseudulle 2009-2012” -hankkeeseen osallistuneet 75 työllistettyä oppivat rakennusperinnön ja kulttuuriympäristön arvoja.
”Tätä mallia voidaan käyttää kaikkialla Euroopassa ja edistää näin rakennusperintömme konservointia”, palkintotuomaristo toteaa perusteluissaan.
Tuomaristo kehuu hanketta esimerkillisestä yhteistyöstä vapaaehtoistoimijoiden, julkisen sektorin ja koulutusinstituutioiden välillä. Yhteistyön tuloksena työttömät ovat saaneet restaurointikoulutusta, kansallisesti tai paikallisesti tärkeitä perinteikkäitä kulttuurihistoriallisia puurakennuksia on entisöity ja tietoisuus rakennusperinnöstä on lisääntynyt. Kaikkiaan hankkeessa restauroitiin 32 kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusta ja suoritettiin kuusi restaurointikisällin ammattitutkintoa, yksi osatutkinto ja yksi restaurointimestarin erikoisammattitutkinto.
Mukana hankkeessa olivat myös Joensuun kaupunki sekä lapinlahtelainen
Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu. Hankkeen projektipäällikkönä toimi Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen rakennusarkkitehti Hannu Piipponen ja työnjohtaja-työopettajina restaurointikisällit Juhani Nuutinen ja Kari Tarnanen.Erityismaininnat opiskelijoiden Aalto-konservoinnille ja Benito Casagrandelle
Erityismaininnan erinomaisesta hankkeesta sai lisäksi suomalaisopiskelijoiden opintoleirinä toteutettu konservointihanke Italiassa. Kohteena oli Alvar Aallon Venetsian biennaaliin suunnitteleman paviljonki. Hankkeeseen osallistuivat Metropolia ammattikorkeakoulun konservoinnin koulutusohjelma, Senaatti-kiinteistöt ja Arkkitehtuurimuseo. Toisen erityismaininnan sai turkulainen arkkitehti Benito Casagrande elämäntyöstään mm. Turun historiallisen keskustan pelastamiseksi.
Suomesta kilpailussa oli mukana kaikkiaan kymmenen hanketta, mikä on huomattavasti aiempia vuosia enemmän. Kaikkiaan palkintoa haettiin 226 hankkeelle 31 Euroopan maasta. Tänä vuonna palkinnon sai kaikkiaan 28 hanketta.
Palkinnot luovuttavat EU:n kulttuuriasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou ja Europa Nostran puheenjohtaja tenori Plácido Domingo kesäkuun alussa Lissabonissa järjestettävässä palkintoseremoniassa. Tilaisuutta suojelee Portugalin presidentti Aníbal Cavaco Silva ja läsnä on myös Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso.
Edellisen kerran EU:n ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkinto tuli Suomeen vuonna 2009, ja palkinto meni tuolloinkin Pohjois-Karjalaan.
Kesälahden kirkon kellotapulin konservointihanke sai tuolloin pääpalkinnon
10 000 euron rahapalkintoineen. Myös Joensuun restaurointihankkeella on mahdollisuus tulla valituksi yhdeksi kuudesta Grand Prix -palkitusta, jotka julkistetaan Lissabonin palkintoseremoniassa.Eurooppalaista kulttuuriperintöä vaaliva kansalaisjärjestö
Europa Nostra on eurooppalainen kulttuuriperintöä vaaliva kansalaisjärjestö sekä paikallisten ja kansallisten kulttuuriperintöyhdistysten liitto.
Järjestöllä on yli 400 jäsen- tai kannatusjäsenyhteisöä eri puolilla Eurooppaa. Se toimii läheisessä yhteistyössä Euroopan unionin, Euroopan neuvoston ja Unescon kanssa.
Suomessa toimii järjestön paikallisyhdistys Europa Nostra Finland.Julkaistu 26.3.2012
Takaisin

Hae sivustolta: