Arkkitehtuurin valtionpalkinto 2014 Tapani Mustoselle

Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnan palkintoperustelut
Arkkitehtien työtehtävistä yli puolet kohdistuu tulevaisuudessa korjausrakentamiseen. Tapani Mustonen (s. 1961) on pitkällä työurallaan keskittynyt erityisesti restaurointi- ja rakennussuojeluhankkeisiin, tuottaen niissä korkealaatuista arkkitehtuuria.
Mustonen on restauroinut muun muassa useita Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Sarjan merkittävin saavutus on Viipurin kirjaston korjaus, joka alkoi vuonna 1994 ja valmistui vuoden 2013 lopussa. Pitkään kestänyt korjaustyö, joka tehtiin suomalais-venäläisenä yhteistyönä, oli kansainvälisten DoCoMoMo, UIA ja ICOMOS- järjestöjen tukema hanke modernin arkkitehtuurin restauroinnin alalla. Työn yksityiskohtainen ohjaus ja valvonta edellyttivät rakentamisen teknisen toteutuksen hallintaa, ja materiaalihankinnat kaikkialta Euroopasta logistisia taitoja. Aalto-kirjaston restaurointi sai toukokuussa 2014 kansainvälisesti leviävän ”Art Newspaper Russia” vuoden parhaan restauroinnin palkinnon.
Mustosen toimisto on tehnyt myös hankkeisiin liittyviä perusteellisia rakennushistoriallisia selvityksiä ja kehittänyt siinä tarvittavaa metodiikkaa. Toimisto onkin toiminut eräänlaisena jatkokoulutuspaikkana korjausrakentamisen ja restauroinnin alalla nuoremman polven arkkitehdeille. Mustonen on ollut myös ahkera ammatillinen julkaisija ja luennoitsija. Hänellä on merkittäviä kansainvälisiä ja suomalaisia rakennussuojelualan järjestöjen luottamustehtäviä.
Taidekäsityöläinen Erna Aaltonen (s. 1951) on vaikuttanut suuresti suomalaisen taidekeramiikan kehitykseen omalla pitkäjänteisellä työskentelyllään. Hänen teoksensa ovat olleet esillä merkittävissä keramiikkanäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla, niin Euroopassa, Amerikassa kuin Aasiassa. Parhaimmillaan hänen työnsä ovat toimineet Suomen keramiikkataiteen lähettiläinä. Lisäksi tänä vuonna hänellä on ollut oma yksityisnäyttely Helsingissä galleria Brondassa, ja hän on osallistunut muun muassa kahteen keramiikkataiteen ryhmänäyttelyyn Design museossa ja Arabian galleriassa.
Kulttuuriyhdistys Mustekalan julkaisema Mustekala-lehti on edelläkävijä avoimien, monialaisten, taiteeseen ja kulttuuriin keskittyvien verkkolehtien joukossa Suomessa. Filosofian tohtori, dosentti Irmeli Hautamäen kaukonäköisesti perustama lehti on vuodesta 2003 lähtien julkaissut laadukasta taidejournalismia suomen kielellä kaikkien kiinnostuneiden luettavaksi verkossa.Lisätietoja:
– arkkitehtuurin ja muotoilun valtionpalkinnot: erityisasiantuntija Viivi Seirala, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 707
– taiteen valtionpalkinto: erityisasiantuntija Kirsi Väkiparta, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 724Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimet, valtion taidetoimikunnat myöntävät valtionpalkintoja tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kunkin taiteen alan hyväksi.Julkaistu 14.11.2014
Takaisin

Hae sivustolta: