Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voittaja julkistetaan maanantaina 7. lokakuuta

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaat 2019 ovat Helsingin keskustakirjasto Oodi, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi, Kruunuvuorenrannan koonta-asema, Käärmetalon peruskorjauksen 1. vaihe Käpylässä ja Vaaralanpuiston päiväkoti Vantaalla. Palkinnon valitsee kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisänen. Voittaja julkistetaan Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla maanantaina 7.10.2019.

Ilmoittautuminen julkistustilaisuuteen on auki tässä, ilmoittaudu 3.10. mennessä!

Helsingin keskustakirjasto Oodi

Vuonna 2018 avattu Helsingin keskustakirjasto Oodi on muuttanut käsitystämme kirjastosta. Rakennus jakautuu kolmeen arkkitehtuuriltaan ja tunnelmaltaan erilaiseen kerrokseen, jotka luovat omanlaiset puitteet kirjaston eri toiminnoille – avoimelta sisääntulotasolta välikerroksen paja- ja studiotiloihin ja ylös valossa kylpevään kirjaston varsinaiseen aineistoalueeseen. Oodin muoto nivoo sen ympäristöönsä ja viimeistelee pääkaupungin keskeisen julkisen tilan. Oodin suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto ALA Oy. Videolla ALAn osakkaat Juho Grönholm, Samuli Woolston ja Antti Nousjoki kertovat hankkeesta.


Video: Petteri Kari

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi

Vuonna 1955 valmistunut Jyväskylän yliopiston päärakennus on Alvar Aallon punatiilikauden merkittävimpiä töitä. Rakennuksessa toteutettiin vuosina 2013–2017 perinpohjainen restaurointi, joka suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön ja Museoviraston kanssa. Korjauksessa pyrittiin säilyttämään mahdollisimman paljon alkuperäisiä rakenteita, materiaaleja ja kalusteita.


Video: Petteri Kari

Kruunuvuorenrannan koonta-asema

Vuonna 2017 Helsingin Kruunuvuorenrantaan valmistuneen koonta-aseman suurpiirteinen, lohkaremainen massoittelu ja vihreät kattopinnat liittävät sen luontevasti ympäröivään kalliomaisemaan ja luovat samalla kiinnostavan lisän katunäkymään. Laitoksen vaipan arkkitehtuurin lähtökohtana on ollut rouheisen kallion alati vaihteleva jäkäläpeite. Kruunuvuorenrannan koonta-asema osoittaa, että myös teknisiin järjestelmiin kuuluvat rakenteet ja rakennukset voivat olla merkityksellinen osa ympäristöämme.


Video: Petteri Kari

Käärmetalon peruskorjaus, 1. vaihe

Helsingin Käpylään vuonna 1951 valmistunut Käärmetalo on Yrjö Lindegrenin merkittävimpiä suunnitelmia. Peruskorjauksessa kunnostettiin muun muassa kylpyhuoneet, keittiöt, sisäpinnat, yläpohjarakenteet, ulkorappaus, parvekkeet, ovet, ikkunat, yhteistilat ja LVI-järjestelmät. Suurin osa vanhoista ikkunoista korjattiin, keittiöiden alkuperäiset kiintokalusteet kunnostettiin ja – mikä mullistavinta – rakennuksen ilmanvaihto säilytettiin painovoimaisena, mikä säästää energiaa ja huoltokustannuksia ja ehkäisee sisäilmaongelmien syntymistä. Videolla hankkeesta kertoo arkkitehti Mona Schalin (Kati Salonen & Mona Schalin Arkkitehdit Oy).


Video: Petteri Kari

Vaaralanpuiston päiväkoti

Vuonna 2017 valmistunut Vaaralanpuiston päiväkoti on ”pieni suuri” rakennus, joka muodostaa suojaisan maiseman päiväkodin lapsille. Rakennus sopeutuu massoiltaan ja materiaaleiltaan ympäröivän rakennetun ympäristön mittakaavaan, jakautuen kahteen erilliseen piha-alueeseen. Rakennus toimii hienosti oppituntina rakennetun ympäristön arvoista sen pienille ja suurille käyttäjille.


Video: Petteri Kari

Hae sivustolta: