Arkkitehtuurin ansiomerkki Lauri Louekarille

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on myöntänyt Arkkitehtuurin ansiomerkin tekniikan tohtori, arkkitehti Lauri Louekarille hänen merkittävästä työstään suunnittelijana, opettajana, tutkijana, kirjoittajana ja arkkitehtuurin paikallisuuden ja perinteen puolestapuhujana. Louekari vastaanotti tunnustuksen 13.4. Arkkitehtipäivillä Oulussa.
Lauri Louekari on yksi Oulun koulu -suuntauksen kärkihahmoista, jonka maineikkaita töitä ovat mm. Paavolan (Kaarlo Viljasen kanssa) ja Karinkannan vanhustentalot ja Mikonkarin Leirikeskus. Viime vuosina hän on suunnitellut etenkin puurakenteisia pientaloja ja saunoja sekä puurakennusten restaurointeja. Pohjoiseen maisemaan sopivaa rakentamista
Lauri Louekari nostaa työssään suunnittelijana, opettajana, tutkijana ja kirjoittajana näkyvästi esiin paikallisuuden ja perinteen merkitystä Pohjois-Suomen rakennustaiteelle. Hän on työssään kehittänyt orgaanista puuarkkitehtuuria ja pohjoiseen maisemaan sopivaa, paikallisista olosuhteista lähtevää rakentamista, SAFAn puheenjohtaja Henna Helander perustelee.
Hänen arkkitehtuurissaan yhdistyy korkealuokkaisella ja omaperäisellä tavalla moderni, usein veistoksellinen muotokieli perinteiseen puurakentamiseen.
Lauri Louekari (s. 1952) suunnittelee vuonna 1980 anna Louekarin kanssa perustetussa Arkkitehtitoimisto Louekari -toimistossaan. Hänet on palkittu useissa arkkitehtuurikilpailuissa ja kutsuttu arkkitehtuurikilpailujen tuomaristoihin. Louekari on toiminut arkkitehtuurin opetustehtävissä, mm. Oulun yliopiston nykyarkkitehtuurin ma. professorina (2009–2010) ja yliassistenttina (1991–2009). Louekarin töitä on esitelty lukuisissa suomalaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissä, kirjoissa ja lehdissä.
Louekari väitteli tekniikan tohtoriksi (OY 2006) aiheenaan Metsän arkkitehtuuri. Työ käsitteli arkkitehtuurin ja luonnon tilarakenteiden suhdetta monitieteellisestä ja taiteellisesta näkökulmasta. Yhtenä nykyhetken merkittävimmistä arkkitehtuuriteoreetikoista hän on kirjoittanut kirjoja ja artikkeleita, luennoinut Suomessa ja ulkomailla sekä toiminut väitöskirjojen esitarkastajana ja vastaväittäjänä.Julkaistu 13.4.2018
Takaisin

Hae sivustolta: