Arkkitehtiopiskelijat innostuivat ideoimaan tulevaisuuden oppilasasuntolan

Opiskelijoiden tehtävänä oli suunnitella 1960-luvulla rakennetun oppilasasuntolan korjaaminen, julkisivujen ilmeen kohentaminen, rakennuksen energiatehokkuuden ja toiminnallisuuden parantaminen sekä pihamiljöön uusiminen. Lisärakentamisen tai purkamisen määrä ja sijainti rakennuksessa oli kilpailijan harkittavissa. Halutessaan tekijä sai myös miettiä ratkaisuja alueen pienimuotoiselle täydennysrakentamiselle.
Kilpailulla haettiin ennakkoluulottomia ehdotuksia uudemman rakennuskannan korjaus ja muutossuunnittelun kehittämiseksi. Erityisesti toivottiin matalaenergiakorjaukseen soveltuvia, tulevaisuuteen suuntaavia ratkaisuja.Jaettu ensimmäinen palkinto
Palkintolautakunta päätyi jakamaan kilpailussa kaksi ensimmäistä palkintoa.
Ensimmäisen palkinnon jakavat ehdotukset The Pitches, jonka tekijöinä ovat Michala Kovarikova ja Michal Biros TTY, ja Vakka, joka on Otto Aution ja Kristian Keren AY käsialaa.
Kolmannen palkinnon voitti Yeung Shiu Yu TTY ehdotuksellaan Vitality Dormitory.
Lunastuspalkinnot kilpailussa saivat ehdotus Solsidan tekijöinä Saara Koskinen ja Simo Rasmussen OY sekä ehdotus Pixel tekijänä Anna Rosendahl AY.
Kilpailussa myönnettiin myös kaksi kunniamainintaa: ehdotukselle Mark tekijänä Martin Bielik ja ehdotukselle Värinä tekijänä Heli Pesonen, molemmat Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laitokselta.
Palkintojen saajat julkistettiin 4.2.2014 pidetyssä Korjausrakentaminen 2014 –tapahtumassa Helsingissä.Kilpailussa ennätysosanotto
Kilpailuun saatiin kaikkiaan 47 ehdotusta, mikä on kilpailun historiassa tähänastisista runsain. Aikaisempina vuosina tehtävänä on ollut ideoida hissittömän 60-luvun lähiötalon korjaaminen, kohde kuitenkin anonyyminä.
Tällä kertaa opiskelijat tiesivät, että he suunnittelevat ja ideoivat olemassa olevan oppilasasuntolan korjaamisen, mikä saattoi lisätä osallistumisaktiivisuutta.
Suunnittelukohteena oli Forssan Ammatti-instituurin 3-kerroksinen (kellarikerros ja kolme asuinkerrosta), harjakattoinen, ns. kahitiilipintainen, hissitön oppilasasuntola, jossa on tällä hetkellä 45 asuntoasolua (1-2 hlöä/huone) ja yksi asunto (3 H+K) asuntolan hoitajalle. Huoneilla on yhteiset keitto- ja WC-tilat.
Palkintolautakunta piti kilpailun yleistasoa korkeana. Ehdotuksissa oli perehdytty kiitettävästi kilpailun tavoitteisiin ja mukana oli useita ennakkoluulottomia ehdotuksia sekä energiatehokkuuden, materiaalinkäytön että teknisten ratkaisujen suhteen.
Kilpailun yksi päätavoitteista oli kohentaa merkittävästi asumisen ja opiskelumahdollisuuksien laatutasoa oppilasasuntolassa. Nykyisin pohjaratkaisuna oleva 1-2 hengen soluhuone yhteiskeittiöineen ja kylpytiloineen ei täysin vastaa uusien oppilasasuntoloiden pohjaratkaisuja. Nykyisin käytetty ratkaisumalli tarkoittaa enenevässä määrin itsenäistä asumista.
Lisäksi kilpailulla haettiin ennakkoluulottomia ratkaisuja korjausrakentamiseen erityisesti matalaenergiakorjauksen näkökulmasta rakennuksen energiatehokkuutta parantamalla sekä myös – löytää oppilasasuntolalle monipuolisia, taloudellisia ja tehokkaita suunnitteluratkaisuja:
– parantaa rakennuksen ja sen julkisivujen teknistä käyttöikää elinkaariajattelun mukaisesti
– parantaa rakennuksen ulkonäköä ja houkuttavuutta
– parantaa yhteistilojen ja asuinhuoneiden toiminnallisuutta
– löytää uusia materiaali- ja suunnitteluratkaisuja tekniseen korjaamiseen
– parantaa piha-alueen esteettistä ja toiminnallista laatua
– parantaa liikuntarajoitteisten toimintaympäristöä eli luoda ns. esteettömyyspolku (hissilisäys).Palkintolautakunnan kokoonpano
Julkisivuyhdistys r.y.:n nimeäminä palkintolautakuntaan kuuluivat Mikko Tarri, DI, Julkisivuyhdistyksen puheenjohtaja ja Maritta Koivisto, arkkitehti SAFA, Rakennustuoteteollisuus RTT ry.
Oulun yliopiston arkkitehtikoulun (OY) edustajana oli Jouni Koiso-Kanttila.
Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) arkkitehtikoulun edustajana oli
Kari Salonen, professori, emeritus.
Aalto yliopiston (AY) nimeämänä edustajana oli Hannu Huttunen, professori
Lisäksi Forssan Ammatti-instituutin nimeäminä palkintolautakuntaan kuuluivat Jari Kauppi, rakennusosasto, Leena Laiho, asuntolan hoitaja, Tanja Paassilta, talousjohtaja sekä Neea Suonpää oppilasedustaja Lehdistön edustajana palkintolautakuntaan kuului Saija Käkönen, toimittaja, Forssan Lehti.
****************************Lisätietoja kilpailusta:
Mikko Tarri, JSY:n puheenjohtaja puh. +358 400 57 66 33, mikko.tarriains.fi
Lisätietoja kohteesta:
Jari Kauppi, Forssan ammatti-instituutti / Rakennusosasto, puh. 040 7796 280, jari.kauppifai.fi Lisätietoja tiedotusmateriaalista:
Riina Takala, puh. 040 502 1769, riina.takalakiinteistoposti.fi
*****************************
Tiedote ja ehdotuskohtaiset arvostelut kuvineen tulevat Julkisivuyhdistyksen kotisivulle tänään 4.2.2014 klo 15:n jälkeen. Linkit perusteluihin ja kuviin löytyvät tiedotteen lopusta.Julkisivuyhdistys r.y. on vuonna 1995 perustettu aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää ja kehittää julkisivujen hyvää esteettistä ja teknistä rakentamistapaa; edistää alan koulutusta; julkaista alaa koskevaa tutkimus- ja kehitystyötä sekä osallistua alan kansainväliseen toimintaan.Julkaistu 6.2.2014
Takaisin

Hae sivustolta: