Alvar Aalto -mitalisti 2024 julkistetaan elokuussa Alvar Aalto -symposiumissa

Kansainvälinen Alvar Aalto -mitali jaetaan 22.8.2024, Jyväskylässä järjestettävän Alvar Aalto -symposiumin yhteydessä. Arvostettu arkkitehtuurialan palkinto jaetaan nyt viidennentoista kerran.

Erkko Aarti, Sharon Johnston, Finn Williams, Tarja Nurmi ja Yvonne Farrell. Kuva: George Michelin.

Alvar Aalto -mitalistin valinnasta vastaa nimekäs jury, johon kuuluvat arkkitehtuurin professori Sharon Johnston (Johnston Marklee & Associates, Los Angeles) Yhdysvalloista, arkkitehti Finn Williams (Public Practice, Malmö) Ruotsista sekä arkkitehti, toimittaja Tarja Nurmi (Helsinki) ja arkkitehti Erkko Aarti (AOR Architects, Helsinki) Suomesta. Tuomariston puheenjohtajana toimii arkkitehti Yvonne Farrell Irlannista (Grafton Architects, Dublin).

Alvar Aalto -mitalin ovat perustaneet vuonna 1967 Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen rakennustaiteen museo (sittemmin Arkkitehtuurimuseo, nyk. Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo) ja Rakennustaiteen seura. Mitalitoimikuntaan kuuluvat myös Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki.

Tämän vuoden tuomaristo on pohtinut työskennellessään erityisesti sitä, millaisen viestin mitalistin valinta välittää arkkitehtikunnalle ja laajemmin suurelle yleisölle. Jury on jakanut yksimielisen näkemyksensä siitä, että se haluaa valinnallaan painottaa arkkitehtuuria, jossa näkyy luonnon ja käsityön arvostus sekä paikallisen identiteetin tuntemus ja kunnioitus. Tuomariston huomioissa korostuvat myös arkkitehtuurin hahmottaminen fyysisesti ja emotionaalisesti koettavana tilana, sekä valon käsittelyn taito – elementti, jonka Aalto hallitsi erityisen taitavasti rakennuksissaan.

Palkinto myönnetään Alvar Aalto -mitalin julkistamistilaisuudessa 22.8.2024 Jyväskylän yliopiston päärakennuksella. Alvar Aalto -mitalistista kertovaan videoon voi tutustua paikan päällä tilaisuudessa. Mitalistin suunnittelutyötä laajemmin esittelevä näyttely nähdään Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon tiloissa Helsingissä keväällä 2025. Tietoa Alvar Aalto -mitalilla aiemmin palkituista arkkitehdeista täällä.

Akateemikko Alvar Aallon suunnittelema mitali voidaan antaa elossa oleville henkilöille, jotka ovat erittäin merkittävällä tavalla ansioituneet arkkitehtuurin alalla. Kansainvälisesti arvostettu palkinto jaetaan kolmen vuoden välein.

Hae sivustolta: