Suomen Arkkitehtiliitto: Oulunsalon kunnantalo suojeltava lailla kuntaliitoksessa

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA esittää Oulunsalon kunnantaloa suojeltavaksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla. SAFA on jättänyt rakennussuojeluesityksen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle 27. kesäkuuta.

Oulunsalon kunnantalo on yleis- ja rakennushistoriallisesti merkittävä rakennus. Se on säilynyt autenttisessa tilassa ja alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Kun käyttö kunnantalona lakkaa ensi vuoden alussa kuntaliitoksen myötä, paine muuttaa tiloja ja sisustusta uhkaa rakennuksen arvoja. Oulussa parhaillaan työstettävässä uuden Oulun kulttuuriympäristöohjelmassa tulisikin huomioida rakennussuojelu ja siihen pohjautuva Oulunsalon kunnantalon tulevan käytön määrittely.

Oulunkoulun arkkitehtuuria edustava kokonaistaideteos

Oulunsalon kunnantalo edustaa Suomessa omaleimaisen 1980-luvun postmodernismin suuntauksen arkkitehtuuria, joka tunnetaan paremmin nimellä Oulunkoulun arkkitehtuuri. Oulunsalon kunnantalo on suuntauksen ensimmäisiä ja mahdollisesti keskeisin esimerkki. Oulunkoululla ja Oulunsalon kunnantalolla on jopa kansainvälistä merkitystä kansainvälisen postmodernismin erityislaatuisena, paikallisena ilmentymänä.

Oulunkoulun arkkitehtuurissa tavoiteltiin kokonaistaideteoksen luonnetta ja painotettiin paikallisten ja luontevien materiaalien sekä yksityiskohtien käyttöä. Oulunsalon kunnantalo onkin tästä oiva esimerkki – se rakentuu punatiilestä, puusta sekä monimuotoisista kattopinnoista ja kiertyy sisäpihansa ympärille. Sisustus ja taideteokset ovat olennainen osa rakennuksen arkkitehtonista kokonaisuutta.

Kunnantalon on suunnitellut Arkkitehtitoimisto NVV. Rakennus valmistui Oulunsalon kunnan satavuotisjuhlavuonna 1982.

SAFAn suojeluesitys on luettavissa osoitteessa: http://www.safa.fi/fin/ajankohtaista/uutiset/puheet_ja_kannanotot/

Lisätietoja:
SAFAn puheenjohtaja Esko Rautiola, puh. 044 271 7181 tai s-posti: esko.rautiola@safa.fi
Pohjois-Suomen SAFAn paikallisasiamies Britta Passoja, puh. 040 065 0568 tai s-posti: asiamies.oulu@safa.fi

Lisää rakennussuojelusta:
Muotoja ja puolia -seminaarisarjassa 2.10.2012 aiheena ”Vanha rakennus, arvokas brändi vai tarpeeton taakka?”. Seminaarin pääpuhujia ovat toimittaja Minna Joenniemi ja professori Panu Kaila. Tilaisuus on maksuton ja suunnattu sekä yleisölle että asiantuntijoille. Seminaarisarjan järjestävät sanomalehti Kaleva, YLE Oulu ja Pohjois-Suomen SAFA.

Hae sivustolta: