Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinto 2011 Iisalmen kaupungille

Lehdistötiedote

Julkaisuvapaa 13.5. klo 11:30

Suomen Arkkitehtiliitto myöntää vuoden 2011 SAFA-palkinnon Iisalmen kaupungille pitkäjänteisestä yhdyskuntasuunnittelun ja arkkitehtuurin perinteestä ja kaupunkirakentamisen toimijoiden esimerkillisestä yhteistyöstä. Palkinto luovutetaan SAFAn Arkkitehtipäivien yhteydessä 13.5. klo 11:30 Turun Logomossa.

Iisalmen kaupunkiin on vuosikymmenten aikana muotoutunut vahva yhdyskuntasuunnittelun ja arkkitehtuurin traditio. Tämä näkyy sujuvana yhteistyönä kunnan virkamies- ja luottamushenkilöjohdossa, kaavoituksessa, talonsuunnittelussa ja rakennusvalvonnassa.  Iisalmeen on syntynyt valtakunnallisestikin merkittävää, kerroksellista rakennettua ympäristöä: toisaalta maaseutukaupungin omaleimaisuutta vaalivia hankkeita sekä innovatiivista ja mittakaavantajussaan valtakunnallisesti esimerkillistä maankäytön suunnittelua.

– Palkitsemalla Iisalmen kaupungin haluamme antaa tunnustusta ammattitaitoiselle yhdyskuntasuunnittelulle sekä kannustaa suunnitelmien määrätietoiseen ja tinkimättömään toteuttamiseen kaupunkirakentamisen toimijoiden yhteistyönä, palkintolautakunnan puheenjohtaja, SAFAn varapuheenjohtaja Leena Rossi sanoo.  

Esimerkillisiä iisalmelaishankkeita ovat mm. Kirkkopuiston ja Kirkkoaukion valtakunnallisesti arvokkaaseen ympäristöön sijoittuvat kaavat ja rakennusten kunnostuskohteet, keskustan kehittämiseen tähtäävät suunnittelutyöt, sataman uudistaminen kulttuuriympäristön arvot huomioiden, viheraluejärjestelmä, kyläyhteisöjen tarpeet tunnistava kyläsuunnittelu, Veturitallinrannan puukaupunkihanke ja eri aikakausien kouluarkkitehtuurin peruskorjaukset. 22 000 asukkaan Iisalmen kaupunki juhlii tänä vuonna 120-vuotista historiaansa.

– Kaunis ja toimiva ympäristö kuuluu kaikille ja sen syntyminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Tähän tulokseen tulivat myös Iisalmen kaupungin päättäjät perustamalla vuonna 1974 kaupunginarkkitehdin viran. Arvostamme suuresti SAFA-palkintoa ja sen tuomaa lisäarvoa pyrkimyksillemme edistää korkeatasoista ja innovatiivista suunnittelua, Iisalmen kaavoituspäällikkö Sari Niemi sanoo.

Palkinnon vastaanottavat Iisalmen kaupungin puolesta teknisen lautakunnan puheenjohtaja Antti Sarvela, tekninen johtaja Juhani Räisänen, kaupunginarkkitehti Pirjo Pykäläinen, kaavoituspäällikkö Sari Niemi ja asemakaava-arkkitehti Hannele Kelavuori.

Vuodesta 1974 lähtien jaettu palkinto on tunnustus yhteisölle, joka on toiminnallaan merkittävällä tavalla edistänyt laadukkaan elinympäristön syntymistä. Palkinnon saajan valitsee Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Kuntaliiton ja ympäristöministeriön edustajista koostuva viisijäseninen lautakunta, jonka puheenjohtajana toimi tänä vuonna SAFAn varapuheenjohtaja Leena Rossi.

Lisätietoja:

  • Leena Rossi, varapuheenjohtaja, SAFA, p. 040 741 9187
  • Sari Niemi, kaavoituspäällikkö, Iisalmen kaupunki, p. 040 830 4366
  • Päivi Virtanen, tiedottaja, SAFA, p. 050 570 4180 (haastattelu- ja kuvapyynnöt)
  • www.iisalmi.fi
  • www.safa.fi

Hae sivustolta: